Steroid Al
Turtă de mălai în țest – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Rețetă pentru: 4-6 persoane

Ingrediente: 5 kg făină mălai, sare după gust, făină de grâu atât cât se consideră că e necesar pentru a lega compoziția și a da un gust mai bun, apă cât cuprinde pentru a forma un aluat consistent

Metoda de preparare: Primul pas pentru prepararea turtei de mălai este aprinderea focului pe vatra de cărămidă sau în cuptor. Dacă se va coace la țest, este necesar ca acesta să fie așezat pe jar până la prepararea aluatului. Făina de porumb se cerne prin sită într-o postavă de lemn. Se fierbe apa și se pune fierbinte peste făina de mălai. Se adaugă și făina alba și sare după gust și se frământă foarte bine pană când aluatul se leagă și capătă o consistență uniformă. Aluatul se așează pe un tocător din lemn și i se dă o formă rotundă cu mâinile. Separat se prepară un amestec de apă și făină de grâu. Amestecul trebuie să fie moale. Cu acest amestec din apă și făină albă, se unge bine aluatul așezat pe tocător. Se dă jarul la o parte de pe vatră, se pun frunze de hrean sau nuc și se așează aluatul pe ele. Deasupra aluatului se presară sare și se acoperă tot cu frunze de nuc sau hrean. Se pune țestul peste turtă și se lasă la copt aproximativ o oră.

Sfaturi speciale: Turta de mălai a reprezentat multă vreme aliment de bază în gospodăriile Mehedințiului, înlocuind de cele mai multe ori pâinea. Țestul este realizat în special din lut dar există și varianta țestului metalic. În unele zone ale județului, turta se coace în cuptorul de cărămidă, nu în țest. Turta de mălai în țest se mai prepara și azi în localități precum Isverna, Noapteșa etc.

Unde puteți mânca: în partea de nord a județului, Ponoarele, Isverna, Godeanu, Balta, Baia de Aramă