Steroid Al
Salcici (osânzate) – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ingrediente: 1 kg de făină tip 400, 500 gr de untură de porc crudă, 2 ouă întregi și două gălbenușuri, 0,5L de vin alb, coaja de la o lămâie rasă, o linguriță de sare, o lingură de zahăr, gem de prune, zahăr pudră pentru decor

Metoda de preparare: Spălați untura de porc proaspătă (neprelucrată) în apă rece, curățați-o de vene și treceți-o prin mașina de tocat carne. Se face un aluat din făină, ouă, sare, zahăr, coaja de lămâie rasă și vin. Pe suprafață netedă se pune făină pentru a nu se lipi aluatul, iar apoi se întinde până devine foarte subțire, iar apoi se acoperă cu un sfert din untură. Se împăturește din dreapta spre stânga și de jos în sus, pentru a arăta ca o carte. Lăsați aluatul la rece pentru aproximativ o jumătate de oră, apoi repetați procedeul de împăturire de încă 3 ori, până se termină untura. Întindeți aluatul astfel încât să aibă o grosime de 1 centimetru, iar apoi tăiați-l în pătrățele. Se pune gem de prune pe fiecare pătrățel în parte, iar apoi acestea de îndoaie, ca o cărticică. Coaceți prăjiturile în cuptor, la 200 de grade, timp de jumătate de oră. După ce se scot din cuptor, prăjiturile calde se trec prin zahăr pudră. Se prepară și în districtul Bor și în județul Mehedinți.

Puteți servi cu: Vin alb