Steroid Al
Peștera Sfodei – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Peștera Sfodei este situată în satul Sfodea, comuna Balta. Peștera este săpată în versantul stâng al văii Topolnița, în masivul Boldul Izvorului, la 435 m altitudine.
Este o peșteră orizontală formată dintr-o galerie lungă de 640 m, cu porțiuni subfosile și active dezvoltate pe un sistem de diaclaze.

Pătrunzând printr-o deschidere relativ mică (1,4-2 m), orientată SV, se ajunge într-o galerie în cea mai mare parte subfosilă, având numai zona terminală scăldată în permanență de un curs subteran, care la ploi mari aruncă la exterior o parte din apele sale prin deschiderea peșterii. Tavanul galeriei este situat la înălțimi ce variază între 0,5 și 3 m, iar lățimea nu depășește 2-3 m. Pe alocuri galeria se strâmtează la 70 – 80 cm, iar în unele locuri dinspre partea terminală este necesar a se înainta târâș. Peștera are două puncte mai dificile: un prag în apropiere de intrare și niște bolovani uriași din singura sală a cavitații. În această peșteră încă se mai pot admira concrețiuni deosebit de interesante.

Înaintarea în adâncimea peșterii, corespunzând porțiunii active, este oprită în amonte de un sifon, iar în aval, de îngustarea galeriei. Planșeul este stâncos numai în zona de fund, iar în rest este acoperit cu nisip și mâl argilos. Este o peșteră caldă, foarte umedă și ușor ventilată de curenții provocați de cursul de apă. Fauna este relativ bogată în gasteropode, izopode, araneide, acarieni, colembole, trihoptere, himenoptere, coleoptere, diptere.

Condiții de vizitare: este ușor de parcurs. Se impune un echipament de protecție și mijloace de iluminare. Nu se recomandă vizitarea ei în perioade cu ploi.