Pastramă – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Rețetă pentru: 4 persoane

Ingrediente: Carne de porc, cârnați de casă (așa numitul “krnac” umplut cu bucățele de carne
de porc. intestine subțiri de porc, untură, sare și usturoi), 600 g pastramă (carne de porc pusă la
saramură și afumată), 4 ouă, 200 g brânză, 1kg mămăligă, cepe proaspete și usturoi.

Metoda de preparare: Se taie carnea de porc în bucăți mici și se pune la saramură cu condimente uscate(numai sare și usturoi). Cârnații se prepară din resturile de porc, sare și usturoi. Carnea și cârnații sunt afumați la fum rece sau în șemineul caselor vechi. Afumatul cu tiraj este un proces mai lung și durează mai mult de 30 de zile. Când carnea și cârnații sunt uscați complet, se mai coc (gătesc) în untură topită. Carnea și cârnații se pun într-o oală de lut și se toarnă grăsime peste ei. Oala este completată cu ardei gras și legată cu o funie. Carnea (pastrama) preparată în acest fel, va ține până anul următor. Carnea, cârnații și grăsimea sunt folosite pentru gătit, prăjit sau ca fel de mâncare special. Se iau carnea și grăsimea din oala de lut și se încălzesc. Se pregătește mămăliga și se prăjesc ouăle. Se servește cu brânză, ceapă și usturoi.

Sfaturi speciale: Este necesară servirea mămăligii sau a pâinii de casă cât sunt fierbinți cu pastramă.

Unde puteți mânca: Acest preparat poate fi găsit în meniul restaurantelor din Negotin și împrejurimi, precum și în agro pensiunile din această zonă.

Puteți servi cu: Vin roșu