Steroid Al
Valja Prerast – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Rută tematicăPatrimoniu Cultural

Numele atracției turistice: Valja Prerast (Pod natural de piatră)

Locație: Rudna Glava, Municipalitatea Majdanpek, Districtul Borski, estul Serbiei, Republica Serbia. Valja Prerast se află pe drumul regional (Donji Milanovac – Majdanpek), la 12,5 km de Majdanpek și la 40 km de Donji Milanovac. De pe drumul regional, care trece de satul Rudna Glava, Blizna pe partea stângă a drumului este un semn rutier care indică drumul care duce la Valja Prerast. Acest monument natural este ușor accesibil datorită traseului de drumeție, care este marcat. Distanța de la parcare la Valja Prerast este de aproximativ 1 km.

Descriere: Valja Prerast este un pod natural de piatră, amplasat sub masivul carstic Veliki Krs. Este cel mai mare pod natural din piatră din Serbia, cu o deschidere de 10 metri la nivelul albiei și o înălțime de aproape 37 de metri. Grosimea masei de calcar deasupra deschiderii este de 8 metri, înălțimea totală a podului este aproape de 45 de metri. Apariția acestui pod natural de piatră nu a fost cauzată de prăbușirea plafonului peșterii, ci de inundarea locală a cursului apei.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: “Prerast” este un nume local pentru astfel de atracții naturale, iar ele au această denumire pentru că se formează datorită râurilor. Acest tip de lucrare sculpturală a naturii este o raritate, deoarece nu se produce des în relief. Există multe povești locale, iar una dintre cele mai răspândite este cum că sub acest pod natural de piatră se află trecerea dintre două lumi, una trecută și una paralelă.

Condiții: Drumul nu este asfaltat, dar se poate ajunge cu ușurință mergând pe jos un km. Se pot folosi și biciclete, sau vehicule off-road.

Informații și contact: Cea mai bună perioadă pentru a vizita acest obiectiv turistic este în timpul verii, atunci când nivelul apei este scăzut.

Contact:

Organizația Turistică a Municipalității Majdanpek:

Biroul Donji Milanovac:

tel.+381(0)30590184

e-mail: office@toom.rs

Centrul de informare turistică Donji Milanovac:

tel.+381(0)591400

e-mail: tic@toom.rs

Biroul Majdanpek:

tel.+381(0)30584204

mob. +381(0)668006576

e-mail: rajkova.pecina@toom.rs

web site:  www.toom.rs

Facebook: https://www.facebook.com/Turistička-organizacija-opštine-Majdanpek-Donji-Milanovac-110125359072432/

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se află Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel din Majdanpek și Pestera lui Rajko.

Alte informații utile:

La Valja Prerast se poate ajunge pe șoseaua principală Pozarevac – Negotin, iar de la Majdanpek sau Donji Milanovac puteți ajunge cu linia de autobuz locală. În Majdanpek există hoteluri, iar în restaurante puteți încerca specialitățile locale.

Coordonate GPS : 44.362121, 21.991646