Steroid Al
Traseul Ecoturistic „Valea Vodiței – Dealul Duhovnei” – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Accesul în traseu se face din DN 70 de la viaductul Vodița (aproximativ 6 km de Orșova), este un traseu de dificultate medie ce poate fi parcurs în 5 ore și este marcat cu un cerc galben pe fond alb.

Traseul urcă în Dealul Duhovnei de unde poate fi admirată panorama asupra depresiunii Bahna-Orșova.

Traseul ecoturistic începe într-un loc sfânt, primul aşezământ monahal din Ţara Românească, de pe Valea Vodiţei, şerpuieşte pe lângă apa Vodiţei, pe valea Scoruşului şi revine la Dunăre pe cărările Dealului Duhovnei. Traseul are formă de potcoavă, care începe şi se termină în dreptul a două viaducte apropiate. Cei care-l străbat sigur au noroc, deoarece se încarcă cu frumuseţile naturii şi ale credinţei româneşti.

Obiective ecoturistice ale traseului:

  • Ruinele Manastirii Vodita, cea dintâi dintre ctitoriile păstrate în spaţiul românesc sud carpatin;
  • Marturiile evenimentele geologice petrecute în urmă cu sute de milioane de ani: suprapunerea Pânzei Getice şi a Autohtonului Danubian, având drept “lubrefiant” Parautohtonul de Severin;
  • Valea Vodiței;
  • Dealul Duhovnei, punct de belvedere pentru Depresiunea Bahna-Orşova.

Înainte de construirea Hidrocentralei Porţile de Fier I şi a amenajării lacului de acumulare, în dreptul Pietrei Vodiţa se află Gara din Vârciorova, inaugurată în 1878, şi considerată cea mai frumoasă staţie de cale ferată din sud-estul Europei. Astăzi, doar Piatra Vodiţei, care trona deasupra ei, ne mai poate relata despre arhitectura ei. Şi tot Piatra Vodiţei, despărţită de apele Dunării de „sora” ei din Serbia, în istoria geologică a acestor locuri, a fost lubrefiantul celor două neamuri.

Înainte de a urca pe Valea Vodiţei, peretele săpat în stâncă păstrează urmele evenimentelor geologice petrecute în urmă cu sute de milioane de ani: suprapunerea Pânzei Getice şi a Autohtonului Danubian, având drept “lubrefiant” Parautohtonul de Severin.

Valea Vodiţei, predestinată parcă turismului, este un paradis al plantelor medicinale. Cine vrea leacuri pentru diferite afecţiuni, poate colecta cu măsură, din florile, frunzele plantelor poate şi azi cu acţiune miraculoasă.

Pentru a cunoaşte şi alte văi cu putere tămăduitoare, traseul o coteşte aproape în unghi drept pe Valea Scoruşului şi apoi ca o spirală urcă în Dealul Duhovnei, de unde, dacă eşti atent poţi admira plaiurile Depresiunii Bahna-Orşova.

Poteca merge pe rama vestică a Dealului Duhovnei, deal cu păduri seculare de alun turcesc. Pădurile acestui deal sunt protejate, aici fiind o altă rezervaţie botanică a Parcului Natural Porţile de Fier. Pe vremuri, i se spunea pădurea cu osieci. Osiecii erau trunchiuri de copaci (în special stejar), căzuţi la pământ, care în timp, sub acţiunea ploilor, vânturilor, soarelui, deveneau albe. Din depărtare semănau cu nişte oase mari, albe. Dacă ai noroc, nedespărţindu-te de potecă, mai poţi şi azi vedea astfel de osieci.