Steroid Al
Podul lui Trajan – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Rută tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Podul lui Trajan

Locație: Satul Kostol, Municipalitatea Kladovo, Districtul Bor, estul Serbiei, Serbia

Descriere: Podul lui Trajan a fost construit la începutul secolului al II-lea d.Hr, la porunca împăratului roman Marcus Ulpius Nerva Trajan după ce a cucerit Dacia, zonă care a ocupat teritoriul pe care se află astăzi România. Podul a fost construit în doar trei ani și a fost deschis în 105 d.Hr. Locația exactă a podului se află între satul de astăzi Kostol pe partea sârbească și orașul Drobeta Turnu Severin de pe partea românească, unde se găsesc rămășițele primilor piloni ai podului. Podul a avut o lungime de 1.097,5 metri și pentru aproximativ 1.000 de ani a fost considerat cel mai lung pod construit vreodată în lume. Podul a fost proiectat de cel mai mare arhitect al timpului Apolodor din Damasc. Vestigiile arheologice ale podului Trajan și ale așezării romane Pontes se află la aproximativ cinci kilometri de Kladovo, la est de satul Kostol. Podul este una dintre cele mai importante capodopere ale arhitecturii romane și și-a găsit locul pe Columna lui Trajan din Roma.

Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Podul a fost construit pe 20 de piloni ridicați din piatră și avea o lungime de 1.097,5 metri, cu arcade deasupra apei. Dimensiunea stâlpilor era de aproximativ 18-19 m x 33-34 m, iar lungimea lor era orientată perpendicular pe curgerea fluviului. Podul avea prelungiri în formă de cioc, în față și în spate, care aveau rolul de a reduce presiunea. Bazele stâlpilor și porților au fost construite din ciment dur, format din pietriș presat și mortar; pe ele erau așezate rânduri de cărămizi, iar dalele aveau în mijloc mortar. Partea superioară a podului a fost făcută din lemn, fiind folosite grinzi de lemn, așa-numitele „grill-uri” – amplasate transversal și longitudinal, care treceau prin mijloc, asigurând o mai mare compactitate a structurii lui Apolodor. Podul a fost demolat la ordinul împăratului Aurelian (270-275), când romanii, sub invazia triburilor barbare, au fost nevoiți să părăsească provincia Dacia. Potrivit altor surse, el a fost distrus după 20 de ani de la construcție, la ordinele împăratului Hadrian (117-138), ceea ce este mai puțin probabil pentru că romanii încă mai dețineau Dacia la vremea aceea, iar alții cred că sa rupt mult mai târziu, sub influența apei.

Condiții: Pe drumul care iese din Kladovo, spre satul Kostol și continuă spre stânga, spre est, la aproximativ 5,1 km pe partea stângă există o rută care duce la rămășițele unui mare dig de coastă al celebrului Pod al lui Trajan, aflate la 550 m distanță.

Informații și contact:

Contact: Organizația Turistică a Municipalității Kladovo

Telefon: 030 801690

E-mail: info@tookladovo.rs; tookladovo@gmail.com

Website: www.tookladovo.rs

Rută apropiată de alte rute tematice: În apropierea acestei atracții turistice există zone potrivite pentru vânătoare, pescuit și navigație.

Alte informații utile: Primul pilon al podului, lângă Pontes, poartă tabla cu următorul text: „Traian, divinul Cezar, nepot și descendent al împăratului divin Hadrian, creatorul podului mare, tribunul puternic, reprezentantul poporului, prin trecerea apei, a cucerit colonia Dacia … „.

Coordonate GPS: lat, long: 44.614158, 22.667914

sdr