Steroid Al
Cetatea Medievală a Severinului – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniu cultural

Numele Atracției Turistice: Cetatea Medievală a Severinului

Locație: în Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, România. Este localizată în Parcul Dragalina din bulevardul Carol I. A fost ridicată la circa 500m distanță de Castrul Roman și de podul contruit de Apolodor din Damasc.

Descriere: A fost construită în secolul al XIII lea, pe ruinele Cetății Drobeta, într-o zonă strategică din punct de vedere militar. În anul 1233, regele maghiar Andrei al II-lea transformă fortăreața în cetate. Având o poziționare strategică, cetatea a fost considerată, în Evul Mediu, cea mai importantă cetate din zonă. Cucerirea ei însemna posibilitatea înaintării spre noi cuceriri. În decurs de trei secole, a jucat un rol deosebit, constituind o poartă de legătură între Europa de Est și cea de Vest. Construcția era formată din două incinte, una interioară și una exterioară. Incinta exterioară era împrejmuită de un șanț. Săpăturile arheologice au scos la iveală o serie de turnuri pătrate care flancau incinta interioară. Astăzi, turnul ce se află în partea de nord-est, mai păstrează un perete de 11 m înălțime, 9 m lungime și 2,5 m lățime. Se bănuiește că cetatea ar avea și un tunel subteran către Dunăre. Săpăturile au mai evidențiat și câteva ateliere de confecționat materiale, un cuptor de pâine și urmele unei așezări incendiate. Conform datelor istorice, construcția a fost ridicată în sec. al XIII-lea și a fost distrusă de turci în anul 1524. În 1936 profesorul Alexandru Barcăcilă, care făcea săpături arheologice în incinta ruinelor, reușește să refacă planul cetății, recuperând totodată, un bogat material arheologic. Săpăturile efectuate între anii 2011 și 2012 au scos la iveală gropi ale unor morminte din incinta fortificației. În una dintre acestea s-a găsit o monedă bătută în timpul lui Andrei al II-lea, rege maghiar începând cu anul 1205. Se presupune că moneda a circulat în acest spațiu, la sud de Carpați, până prin preajma marii invazii a tătarilor din 1241. Nu este singura descoperire de acest fel care își găsește analogia în mediul cultural din secolul al XIII-lea. Cetatea a făcut parte dintr-un amplu program de reabilitare care s-a încheiat recent.

Condiții:
Deschisă 24 de ore.
Fără taxă de vizitare.

Informații și Contact:

Cetatea Medievală se află pe teritoriul administrativ al localității Drobeta Turnu Severin:

Primărie: tel: +4 0252-314379, website: http://www.primariadrobeta.ro

Rută apropiată de alte rute tematice:
În oraș se mai pot vizita:
1. „Parcul Rozelor” format din sute de soiuri de arbori, arbuşti şi trandafiri
2. Castelul de Apă
3. Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier
4. Palatul Cultural „Theodor Costescu”
5. Catedrala Ortodoxă

Alte informații utile:
Cazare în Drobeta Turnu Severin:
Hotel Traian, tel: +4 0252 311 760
Hotel Continental, tel: +40372 528 828
Hotel Condor, tel:+40252 311 128
Hotel Corona, tel: +40743 128 658, e-mail: contact@corona.ro

Evenimente Drobeta Turnu Severin:
1. Zilele Severinului – 23 aprilie – în jurul datei de 23 aprilie, când este celebrat și Sf.Gheorghe, ocrotitorul Severinului
2. Ziua Dunării – 29 iunie
3. Festivalul Naţional de Literatură „Sensul iubirii” – în primăvară
4. Festivalul „Cântecele Românilor de pretutindeni” – în octombrie
5. Târgul Naţional de Toamnă al Cărţii – în octombrie
6. Gala premiilor de excelenţă-toamna

Coordonate GPS: lat, long: 44.62255835, 22.65626596358493, elevatie: 52 m