Steroid Al
Peștera de la Isverna – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Peștera este situată în raza com. Izverna (Mehedinți), la baza versantului Dealul Peșterii. Este o peșteră mare ( peste 1,5 km) parcursă în permanență de pârâul subteran.

Practic sunt aproximativ de 200 m de galerii în afara apei separate prin 3 sifoane (Galben, Verde și Negru) dar adevărata valoare a peșterii este data de galeriile înecate.

După 20 de ani de scufundări conduse de Grupul de Explorări Subacvatice și Speologice, multe tabere internaționale la care au participat unii din cei mai renumiți scafandrii ai lumii subterane, în urmă cu doi ani echipa Gabor-Baciu au reușit să treacă Sifonul Negru decoperind Sute de metri de galerii post-sifon de o frumusețe incredibilă.

Astăzi Sifonul Negru are peste 400 m lungime și o denivelare negativă de 40 m, fiind cel mai mare sifon din țară.

Activitatea de explorare continuă și în prezent datorită potențialului foarte mare și descoperirii a noi sifoane la capatul galeriei emerse.

Explorarea este îngreunată de faptul că sunt foarte puțini scafandrii capabili să treacă sifonul și o tură durează peste 10 ore într-o apă de 7-8 grade.

Condiții de vizitare: Se recomandă echipament de protecție impermeabil și mijloace de iluminare. Nu se recomandă vizitarea în perioade cu ploi abundente.