
Mai este cunoscută și sub numele de Peştera Mare sau Peştera de la Baia.
Peștera Bulba se află în apropiere de localitatea Baia de Aramă pe drumul spre Ponoarele.
Este o peșteră mare ( 4 km) având 2 etaje, unul activ și unul fosil remarcat în literatura de specialitate pentru diversitatea și frumusețea speleotemelor, mai ales a draperiilor (sau voaluri) printre cele mai frumoase din țară.
Protecția acestor frumoase speleoteme se face în mod natural datorită accesului greu în peșteră, intrarea se face prin etajul inferior activ care este o galerie joasă, sifonată pe alocuri și parcursă în permanență de pârâul subteran.
Etajul activ are o lungime de 950 m este străbătut de pârâul subteran care își are originea în ponorul de la Podul Natural, ponoarele de la Zaton și cele de la Gura Iepurelui, Valea Găinii, Valea Mică și Valea Mare. Etajul subfosil (Galeria cu Brad şi Galeria Fachirilor) se continuă pe aceeași direcție cu etajul actic având apropape 1200 m.
Etajul fosil este alcătuit din trei galerii mai importante (Galeria Găinii sau Sala Găinii, Galeria cu Anastomoze şi Galeria Valurilor de Cristal), însumând 1250 m pe traseul principal.
Este o peșteră caldă, umedă și cu curenți de aer de mică intensitate.
Fauna este bogată: izopode, araneide, acarieni, miropode, diptere, coleoptere și 2 specii de troglobionte.
Condiții de vizitare: În funcție de nivelul freatic din zonă, accesul în peșteră este posibil maxim 3-4 luni/an și numai cu echipament special (neoprene, corzi, etc.).