Steroid Al
Peștera Bulba – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Peștera Bulba

Ruta Tematică: Peșteri

Numele Atracției Turistice: Peștera Bulba (Peştera Mare sau Peştera de la Baia), Peștera este cunoscută de localnici și sub numele de Peştera Mare sau Peştera de la Baia

Locație: în județul Mehedinți. Se află la o altitudine de 325m, la nivelul talvegului văii pârâului Bulba, la baza versantului drept al văii omonime, pe DJ 670,la aproximativ 4 km de Baia de Aramă, în vecinătatea localității Ponoarele din județul Mehedinți și se întinde sub dealurile Brăzişori şi Cornet, pe o distanță de peste 1560 m lungime.

Descriere: Este o peșteră încă activă prin care curge apa venită din cele două Zătoane. Acest aspect face ca intrarea în peșteră să fie destul de dificilă. Peșteră mixtă, suborizontală, alcătuită dintr-o rețea de galerii dispuse pe trei nivele, este încadrată în categoria peșterilor mari ale țării ocupând locul al 15-lea. Peștera Bulba este cunoscută în literatura de specialitate, pentru diversitatea și frumusețea speleotemelor, mai ales a draperiilor sau voalurilor, considerate printre cele mai frumoase din țară. Protejarea acestor speleoteme se face natural întrucât accesul în peșetră este dificil. Accesul se face prin etajul inferior care reprezintă o galerie joasă, străbătută în permanență de pârâul subteran. Primul etaj are o lungime de 950 m și constituie traseul principal al peșterii și etajul activ al ei. Al doilea etaj este cunoscut sub numele de etajul subfosil. Aici apele ajung doar atunci când lacul este la capacitate maximă. Etajul subfosil are 1200m și este format din mai multe galerii. Una din ele este Galeria cu Anastomoze. Accesul în galeriile superioare se face doar prin Balcon, un loc de tranzit între galerii. Cea mai interesantă galerie a peșterii este Galeria Fosilă, lungă de 1250 m. În total peștera are 4860 m de galerii.

Condiții:

Peștera este accesibilă turiștilor doar 3-4 luni anual, când apele lacului Bulba scad până la secetă și numai cu echipament special.

 

Informații și Contact:

Peștera se află în administrarea Geoparc Platoul Mehedinți:

tel/fax: +4 372 521 116,

website: http://www.geoparcmehedinti.ro,

e-mail: geoparcmehedinti@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai pot vizita:

 -Podul lui Dumnezeu

– Peștera Ponoarele

– Câmpurile cu Lapiezuri

– Pădurea de Liliac

– Bisericuța de sub Stei

– Lacul Zatonul Mare

– Cheile Băluței

– Baia de Aramă

Alte informații utile

Cazare:

Pensiunea Conacu’ Boierului: comuna Ponoarele, tel: +4 0740 057 390

Pensiunea BORLOVEANU DUMITRU: comuna Ponoarele, tel: +4 0252.381.545

Pensiunea POPESCU: comuna Ponoarele, tel: +4 0252 381 542

Coordonate GPS: Lat/Lng:44.9826851,22.7679348, DJ 670, Romania