Steroid Al
Peștera Balta – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Peștera Balta

Ruta Tematică: Peșteri

Numele Atracției Turistice: Peștera Balta

Locație: în comuna Balta, județul Mehedinți

Descriere: Pe drumul care vine de la Baia de Aramă și trece prin comuna Balta, în dreptul unei troițe aflată la capătul comunei, se trece Valea Topolniței peste un podeț, urmând o potecă în versantul drept. La distanță de un km, poteca este întretăiată de un pârâu. În partea de Sud, spre dealul Gornești, după încă circa 300 m de mers, se află Peștera Balta, a cărei deschidere este cunoscută sub numele de „Câmpul Peșterii”, aflată la o altitudine de 500 m. Considerată unul dintre cele mai interesante obiective speo-turistice întâlnite de-a lungul traseului Baia de Arama-Drobeta-Turnu Severin, Peștera Balta străbate principala zonă carstică a Podișului Mehedinți. Este situată la 3,5 km, în partea de Sud-Sud-Vest a comunei cu același nume. Este o peșteră complexă care cuprinde două galerii aproape paralele, care sunt orientate spre partea de nord. Peștera Balta are trei intrări. Intrarea nordică este aferentă insurgenței iar celelalte două intrări, resurgenței, între ele formându-se o galerie numită Galeria de Legătură. Galeria de legătură mai este cunoscută și ca Peștera Mică de la Balta și are o lungime de 220 m, iar dimensiunile sunt relative reduse, având sectoare slab meandrate, înalte până la 5 m și modelate de 12 niveluri de eroziune. În prima parte, această galerie are o morfologie de tip freatic, cu ramificații labirintice, forme de dizolvare cavernoase, cupole de coroziune si hiefoglife. În timp, în aval, părăul ce străbate o parte din galerie, a format diferite forme de scurgere ca de exemplu, valurile de eroziune. Plafonul galeriei este alcătuit din material aluvionar și din crustă stalagmitică. Pârâul subteran ce străbate Galeria de Legătură, dispare și reapare în dreptul ieșirii din partea de sud, unde se află la confluență cu un alt pârâu ce străbate Galeria cu Gururi. Aceasta s-a format paralel cu Galeria de Legătură, însă dimensiunile ei sunt mult mai mari. Înălțimile sale ajung până la 10 m șl lățimile între 3 și 5 m. La capătul galeriei se află o sală foarte mare, de 35×20 m, însă principalul element de atracție al acestei galerii sunt formațiunile calcitice: gururi, stalagmite, stalactite, curgeri parietale și câteva coloane masive. O parte din aceste formațiuni au fost folosite ca material de construcții. Peștera constituie un loc spectaculos pentru iubitorii de fotografie. Ea poate fi explorată în orice anotimp, fără echipament special. Sunt, însă, recomandate cizmele înalte, casca și surse puternice de iluminare.

Legendă / Poveste / Impresii/ Recomandări: Prima dată a fost semnalată de V. Dumitrescu în anul 1880, însă abia în anul 1913 a fost descrisă pentru prima dată de către biologul C.N. Ionescu. Între anii 1928 și 1930, se fac o serie de cercetări biologice, iar în anul 1955, C.S Nicolaescu-Plopsor face o serie de săpături arheologice. În anul 1962, Decu și Bleahu realizează cartarea a 600 m de galerii, iar în anul 1980 o serie de speologi amatori aparținând Cercului Speologic numit „Focul Viu”, fac o serie de cercetări și descoperă noi galerii. Astfel,actuala lungime a peșterii este de 1075 m.
Datorită acusticii deosebite, până acum doi ani, elevii Liceului de Arte din Drobeta Turnu Severin, susțineau anual în peșteră, un concert de muzică clasică, adunând astfel zeci de turiști.

Condiții: Este o peșteră ce se parcurge relativ usor și în orice anotimp, fără echipament deosebit. Sunt recomandate însă cizmele înalte, cască şi surse duble de iluminare. Vizitarea, durează aproximativ 1 oră jumatate.

Rută apropiată de alte rute tematice:
În comună se mai pot vizita:
1. Biserica Sfinții Voievozi, sat Balta
2. Casa Ion Nicolescu, Balta
3. Casa Maria Sitaru, Balta
4. Casa Ion Staănchescu, Balta
5. Biserica Sfântul Nicolae, sat Costești
6. Biserica Sf. Arhidiacon Ștefan, sat Gornovița
7. Ansamblul rural Balta
8. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Prejna, ctitorită de Tudor Vladimirescu
9. Biserica Nașterea Maicii Domnului, sat Sfodea

În zonă se mai pot vizita:
1. Comuna Ponoarele
2. Cornetul Babei
3. Cornetul Cerboanei
4. Cornetul Bălții
5. Izvoarele Coșuștei
6. Cheile Coșuștei
7. Valea Țâșnei