Parcul Național „Djerdap”, Donji Milanovac – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Rută tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Parcul Național Djerdap, Donji Milanovac

Locație: Compania publică „Parcul Național Djerdap”, 19220 Donji Milanovac, adresa: Kralja Petra I # 14a, raionul Bor

Descriere: Cel mai mare parc național din Serbia, Parcul Național Djerdap este situat în nord-estul Serbiei, la granița cu România. O zonă de 637,99 kilometri pătrați, la 100 km de-a lungul malului drept al Dunării, de la Golubac până la Karatas lângă Kladovo, include zone cu regim diferit de protecție a obiectelor naturii, monumentelor culturale, faunei și vegetației speciilor relicte, care confirmă dezvoltarea vegetației de la apariție până în prezent. Parcul Național Djerdap este, de asemenea, cunoscut sub numele de parcul național al râului, deoarece Dunărea constituie o parte semnificativă din Djerdap și cel mai mare și mai lung defileu din Europa, împreună cu magnificile Porți de Fier, grădina botanică Samonika și cel mai mare muzeu arheologic european în natură. Cheile Djerdap și zona naturală de-a lungul defileului, ca entitate spațială cu valori culturale și istorice excepționale, ecosisteme naturale semnificative cu valorii excepționale și rare, obiecte de floră și faună și păduri bine conservate cu aspect deosebit, au fost protejate ca parc național Djerdapsince 1974. PC „Parcul Național Djerdap” gestionează terenul special de vânătoare „Djerdap. Decizia privind înființarea unui fond de vânătoare în Parcul Național Djerdap a fost adoptată la 7 iulie 1990 la sesiunile Consiliului Muncii Asociate și a Consiliului municipalităților din Parlamentul Republicii Socialiste Serbia („Monitorul Oficial al Republicii Serbia” nr. . 46/90). Terenul acoperă o suprafață de 63.608,45 ha. Pădurile și terenurile forestiere acoperă o suprafață de 40.972,80 ha (64,4% din suprafața totală), pajiștile și pășunile 6,336,5 ha (9,97%), terenul arabil 3,224,83 ha (5,07%), livezile și podgoriile, 1,224,34 ha (2,10%) și mlaștinile și iazurile, 32,5 ha (0,05%). Fluxul de apă al Dunării este de 5.882,01 ha (9,25% din suprafața totală a terenului de vânătoare). Suprafața de teren acoperită este de 2.000,00 ha, adică 3,14% din suprafața totală. Suprafața de teren acoperită este de 2.000,00 ha, adică 3,14% din suprafața totală. Suprafața totală de vânătoare este de 57.782,98 ha sau 93,98% din suprafața totală a terenului de vânătoare. Spațiul de vânătoare cu destinație specială „Djerdap” este de tip deluros-muntos. Utilizatorul terenului de vânătoare gestionează o populație impresionantă de căprioare, o populație mică de capre negre, cerbi și mistreți, al căror număr este în continuă creștere. În plus față de speciile de rasă sălbatică, terenul de vânătoare include și o populație destul de mare de lupi, șacali, vulpi, pisici sălbatice, precum și specii protejate strict, inclusiv ursul brun și râsul. În zona de vânătoare a fost construită o fabrică de reproducere a porcilor sălbatici „Lubnica”. Terenul de vânătoare are facilități moderne de vânătoare, un număr mare de puncte de așteptare dotate modern, un număr mare de puncte de așteptare deschise, precum și un număr mare de camere pentru observarea vieții sălbatice.

Informații și contact:

PC“Parcul Național Djerdap”

Tel: + 381 30 215 0070

E-mail: office@npdjerdap.org

www.npdjerdap.org

Rută apropiată de alte rute tematice:

-Cetatea Golubac

-Mănăstirea Tumane

-Situl Arheologic Lepenski Vir

-Biserica Sfântului Părinte Nicolae din Donji Milanovac

-Tabula Traiana

-Hidrocentrală “Djerdap 1”

-Fortul Diana Karatas

-Cetatea Fetislam

-Muzeul arheologic Djerdap Kladovo

-Podul lui Traian

-Parcul Național Djerdap

-Peștera Rajko

-Beli izvorac

-Valja prerast

-Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel în Majdanpek

-Muzeul din Majdanpek

Alte informații utile:

CALENDARUL SEZONULUI DE VÂNĂTOARE ȘI A PERIOADELOR DE INTERDICȚIE, ÎN ZONA SPECIALĂ DE VÂNĂTOARE „DJERDAP”

Regulamentul a fost publicat în „Gazeta oficială a Republicii Serbia” nr.75 / 2016 din 7 septembrie 2016

# SPECII

 

Denumire

SPECII

 

Denumire stiințifică

Genul vânatului DURATA SEZONULUI DE VÂNĂTOARE
Mammalia-MAMIFERE
1. Capră neagră  Rupicapra rupicapra Țap 1. 7 – 31. 1.
Capră și iezi 1. 9 – 31. 1.
2.  Muflon Ovis musimon Berbec Muflon 1. 1 – 31.12.
Oaie Muflon și miel muflon 1.10 – 31. 1.
3. Căprioară Capreoluscapreolus Căprior 15. 4 – 30. 9.
Căprioară și pui de căprioară 1. 9 – 31. 1.
4. Cerbul roșu, cerbul european sau comun Cervus elaphus Cerb 1. 8 – 15. 2.
Ciută și pui de căprioară 1. 8 – 15. 2.
5. Căprioara de câmp Cervus dama Căprior 1. 9 – 15. 2.
Căprioară și pui de căprioară 1. 9 – 15. 2.
6. Căprioară virginiană Оdocоileus virginianus Căprior 1. 9 – 15.2.
Căprioară și pui de căprioară 1. 9 – 15. 2.
7. Porc mistreț Sus scrofa Porc 15. 4 – 28.02
Scroafă 1. 7 – 15. 01.
Purceluși până la 2 ani 15. 4 – 28.02.
8.  Lup* Canis lupus Mascul 1. 7 – 15.04.
9. Şacal Canis aureus 1. 1 – 31.12.
10. Vulpe Vulpes vulpes 1. 1 – 31.12.
11. Pisica sălbatică ** Felis silvestris  1. 7 – 28. 2.
12. Jderul de piatră ** Martes foina 1.10 – 28. 2.
13. Jder de copac Martes martes 1.10 – 28. 2.
14. Bursuc ** Meles meles 1. 7 – 28. 2.
15. Iepure de câmp Lepuseuropaeus 15.10 – 30.11.
16. Pârș mare Glis glis 1. 8 – 28. 02.
17. Bizam Ondatrazibethica  1. 1 – 31.12.
18.  Veveriță Sciurusvulgaris 1. 8 – 28. 02.
19. Câine enot Nyctereutes

procyonoides

 1. 1 – 31.12.
20. Nutrie Myocastorcoypus  1. 1 – 31.12.

 

 AVES – PĂSĂRI
1. Rață mică Anas crecca  

1. 9 – 28. 2.

2. Rață fluierătoare Anas penelope  1. 9 – 28. 2.
3. Rață mare Anasplatyrhynchos  1. 9 – 28. 2.
4. Rață cârâitoare Anas querquedula  1. 9 – 28. 2.
5. Rață cu cap castaniu Aythya ferina  1. 9 – 28. 2.
 6. Gârliță mare Anser albifrons  1.10 – 28. 2.
7. Gâscă sălbatică Anser fabalis  1.10 – 28. 2.
8. Sitar de pădure *** Scolopax rusticola  1.10 – 31. 1.
9. Porumbel gulerat Columba palumbus  1. 8 – 28. 2.
10. Guguștiuc Streptopelia

decaocto

 1. 8 – 28. 2.
11. Turturică Streptopeliaturtur  1. 8 – 30. 9.
12. Prepeliță Coturnixcoturnix  1. 8 – 30. 9.
13. Potârniche Perdix perdix  15.10 – 31.10.
14. Fazan comun Phasianuscolchicus  1.10 – 31.1.
15. Lișiță Fulica atra 1. 9 – 28. 2.
16. Găinușa de baltă Gallinulachloropus  1.09 – 28. 2.
17. Gaiță Garrulusglandarius  1. 8 – 28. 2.
18. Cioară de semănătură Corvusfrugilegus  1. 8 – 28. 2.
19. Cormoran mare **** Phalacrocorax

carbo

 1. 1 – 31.12.
20. Uliu porumbar **** Accipter gentilis  1. 1 – 31.12.
21. Stârc cenușiu **** Ardea cinerea  1. 1 – 31.12.

Observații:

*specii considerate vânat sălbatic protejat, cu excepția unor porțiuni de pe teritoriul Provinciei Autonome Voivodina, unde acestea sunt considerate specii sălbatice strict protejate.

** specii considerate vânat protejat în sezon închis, cu excepția unor porțiuni de pe teritoriul Provinciei Autonome Voivodina, unde acestea sunt considerate specii sălbatice strict protejate;

*** specie considerată vânat protejat în sezon închis, în zone de până la 500 m altitudine;

****specii pe care un utilizator al terenului de vânătoare le poate vâna numai pentru a preveni deteriorarea terenurilor de vânătoare în zona pescăriilor înregistrate și a terenurilor de vânătoare, în conformitate cu documentul de planificare al utilizatorului zonei de vânătoare.

  1. Vânătoarea în grup de mistreți în zone de vânătoare deschise este organizată în perioada 1 iulie – 28 februarie, cu excepția scroafelor care pot fi vânate în acest fel până la 15 ianuarie.
  2. Vânarea în grup de lupi, șacali și vulpi este organizată în perioada 1 iulie – 28 februarie.

 Coordonate GPS: Parcul Național Djerdap este localizat între  44042`- 44024` longitudine nordică și 22033`-21040` latitudine estică.