Muzeul Etnografic „Doina și Teodor Grigore”, Eșelnița – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Muzeul etnografic Doina şi Teodor Grigore se află în localitatea Eşelniţa, fiind primul muzeu particular din Mehedinţi. Muzeul are peste o mie de piese de ceramică, unelte şi costume populare. Majoritatea obiectelor şi articolelor de artă populară provin din donaţiile pe care le-au făcut oamenii din localităţile de sud-vest ale judeţului. Cei doi proprietari ai muzeului doresc să salveze tradiţiile şi meşteşugurile tradiţionale care au fost abandonate sau sunt pe cale de dispariţie, acesta fiins motivul pentru care l-au infiintat.

Pe strada Cireşilor, nr. 480, Eselnita, se află locuinţa familiei Grigore, locuinţă transformată de-a lungul anilor de către proprietari, în unul dintre cele mai atractive obiective culturale din comuna Eşelniţa şi din Clisura Dunării. O casă ţărănească ce ascunde în toate camerele mărturii ale trecutului din această zonă a ţării. Mărturii ce vorbesc despre modul de viaţă şi îndeletnicirile oamenilor ce trăiau pe malul românesc al Dunării. Chiar şi „acaretul” locuinţei, a devenit punct de atracţie turistică, aici putând fi văzute obiecte din fier şi lemn ce erau folosite la munca câmpului, la pescuit sau în ograda fiecărui gospodar. Este vorba de unelte folosite la tâmplărie, dogărie, fierărie, prelucrarea lânei, tăierea şi prelucrarea lemnului, unelte de agricultură şi multe alte obiecte şi unelte necesare prelucrării laptelui etc.

Alte mii de piese şi obiecte extrem de interesante se află în camerele locuinţei.

O interesantă pinacotecă, fotografii vechi de aproape 100 de ani, păpuşi din… BRÂNZĂ, tablouri, dar şi extraordinare colecţii de costume naţionale din majoritatea regiunilor ţării. Nu lipsesc de aici nici colecţiile de pantofi, pălării şi haine purtate de români în urmă cu peste 100 de ani. În stare perfectă se află expus aici şi un război de ţesut ţărănesc, lucru ce vorbeşte despre efortul depus de femei în fabricatul hainelor până la modernizarea societăţii.