Steroid Al
Mănăstirea Bukovo – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Mănăstirea Bukovo

Locație: Negotin, Municipalitatea Negotin, Districtul Bor, estul Serbiei, Republica Serbia. Mănăstirea se află la trei kilometri nord-vest de Negotin.

Descriere: În timpul domniei otomane, una dintre cele mai importante mănăstiri din Krajina era Mănăstirea Bukovo, dedicată Sf. Nicolae-Făcătorul de Minuni. Existența mănăstirii este înregistrată în documentele din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, fapt care indică în mod clar întemeierea ei într-o perioadă anterioară. Conform caracteristicilor arhitecturale și a celor de stil, a naosului și a tavanului semi-rotunjit, fără cupolă, biserica mănăstirii Sf. Nicolae este similară stilului de construcție moravian specific perioadei domniei despotului sârb (sec. XV). Există trei straturi de pictură în frescele bisericii. Primul strat a fost făcut în timpul ridicării mănăstirii iar până în ziua de azi singura frescă conservată este cea a Maicii Domnului, reprezentată pe o suprafață mai mare decât este reprezentat Raiul. În dovezile scrise din 1654 este menționat egumenul Mihailo Decanac, în timpul căruia un al doilea strat a fost pictat, datorită Prințului Simeon din satul Trnjan. Cel de-al treilea strat de frescă a apărut în 1902, conform desenelor pictorului academic Steva Todorovic din Belgrad. Frescele au fost pictate de Milisav Markovic, un pictor din Knjazevac. Trezoreria mănăstirii deține patru icoane din anul 1837: Domnul Isus Hristos, Sf. Fecioară Maria și Copilul Hristos, Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Nicolae, precum și 24 de icoane pe metal datând din 1887, operele lui Pavle Pictor Cortanovic din Novi Sad.

Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Există trei legende despre fondatorul mănăstirii. Conform unei legende, Mănăstirea Bukovo este dotată de către regele Milutin la sfârșitul secolului al XIII-lea. Conform celei de-a doua, Sf. Nicodim Tasmansky, când a părăsit regiunea Timok, a construit Mănăstirea Bukovo și alte două mănăstiri: Vratna și Manastirica. Conform celei de-a treia legende, fondatorul și patronul Mănăstirii Bukovo a fost unul dintre aristocrații din regiunea Timok, iar ea datează din secolul al XV-lea. De-a lungul istoriei sale, mănăstirea a fost în mod repetat distrusă și reconstruită. Există câteva povești despre cum a fost numită mănăstirea. Conform uneia dintre ele, mănăstirea a primit numele după pădurea de fag din jurul ei. Altă poveste spune că numele mănăstirii provine de la păsările acvatice „buka”, care obișnuiau să locuiască în zona mlaștinii Negotin, înainte ca aceasta să fie drenată. De asemenea, una dintre ipoteze susține cum că numele ar proveni de la Mănăstirea Bugova, de lângă Bitola, întrucât și ea este poziționată într-o pădure de fag (fag = bukva în limba sârbă) .

Condiții: La mănăstire se poate ajunge pe jos, cu bicicleta, cu mașina sau cu autobuzul.

Informații și contact:

Contact:

Mănăstirea Bukovo

Adresă: Bukovski put bb, Negotin, Serbia.

Tel: +381 19 543 460

Web: www.manastirbukovo.org

E-mail: manastirbukovo@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice: În apropierea mănăstirii Bukovo se află: la trei kilometri distanță, clădirea centrală a Muzeului Krajina, locul natal al lui Stevan Mokranjac, muzeul Haiduk Veljko, Biserica veche ”Nașterea Sfintei Fecioare”, Biserica Sfânta Treime, Moara de pudră (singura rămășiță din cetatea Baba Finka). La 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen, la 40 km de Negotin se află Manastirea Vratna și la aproximativ 20 km de oraș se află cramele Rajac și Rogljevo.

Alte informații utile: Municipalitatea Negotin este conectată printr-un întreg spectru de rute de trafic atât cu Dunărea, cât și cu Coridorul 10 și cu trecerile internaționale către România și Bulgaria.  

Cu autostrada Djerdap zona este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător.

Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km), sau pe Dunăre prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, de la Zajecar- 57km. Cel mai apropiat oraș este Vidin din Bulgaria-55 km și de la cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin-80 km.

Coordonate GPS:  lat, long: 44.216051, 22.492965