Steroid Al
Legenda Peșterii Lazăr – Bor – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Patrimoniu Cultural

Numele atracției turistice: Legenda Peșterii Lazăr – Bor

Descriere: Potrivit unei legende cunoscută în zonă, Peștera lui Lazăr aflată lângă Zlot, din municipiul Bor și situată în canionul râului cu același nume, a fost numită după prințul Lazăr.

Legenda spune că, după bătălia de la Marica din 1371, în care nu a fost implicat personal, călăreții prințului Lazăr au venit în această zonă unde au petrecut o perioadă de timp, iar după aceea atât canionul, cât și râul au fost numite după prințul sârb Lazăr Hrebeljanovic. Oasele găsite de la animale domestice, într-unul dintre cele mai frumoase canioane din Serbia mărturisesc că armata lui Lazăr a trăit și s-a hrănit acolo. Chiar și astăzi cercetătorii încă găsesc oase în acel loc.

În tradiția populară, strămoșul și cuceritorul sârb, care a murit în Kosovo în 1391 împreună cu alți mari eroi, trăiește totuși ca rege sau print, Lazăr care, cu 20 de ani înainte de a muri și după lupta de la Marica, a creat cel mai mare și cel mai puternic stat din teritoriul fostului imperiu sârb, cu capitala în Krusevac.

Există o altă poveste, cunoscută drept o altă versiune a legendei, potrivit căreia peștera a fost numită după haiducul Lazăr. El ataca în mod constant tiranii turci și, prin urmare, a dobândit o avere de neimaginat pe care a ascuns-o undeva în peșteră. Oamenii cred că există o mare comoară situată undeva adânc în interiorul peșterii, care nu a fost încă găsită.

Prin urmare, povestea cum că peștera, în timpul domniei otomanilor, a fost zidită pentru a împiedica haiducii și refugiații să se ascundă acolo, a fost transmisă de la o generație la alta.