Steroid Al
Peștera lui Lazăr – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Peșteri

Numele atracției turistice: Peștera Lazăr

Locație: Municipiul Bor, districtul Borski, estul Serbiei, Republica Serbia, la 20 km distanță de Bor  și la 3 km de satul Zlot.

Descriere: Peștera lui Lazăr este situată la limita zonei protejate de stat. Zona protejată “Monumentul naturii – Canionul lui Lazăr” este o zonă de interes național de categoria I și se întinde la aproximativ 1700 ha. Peștera Lazăr este o peșteră cu izvor. Intrarea de astăzi în peșteră se află la o altitudine de 291 metri față de nivelul mării și a apărut datorită râului său subteran și fluxului său de curenți, care după ce parcurg compozițiile adânci de calcar, ajung la suprafață. Astăzi, în imediata vecinătate a intrării în peșteră, în bazinul râului Lazăr, apa apare la suprafață sub forma unui izvor carstic puternic. Sistemul examinat al peșterii constă în două orizonturi de canale de peșteră: fosile mai vechi-uscate și cele mai tinere-active. Lungimea totală a canalelor examinate depășește 15 000 metrii, cu ipotezele justificate ale speologilor cum că există defapt un spațiu subordonat mult mai mare. Pentru vizite turistice sunt amenajate rute de 900 de metrii.

Legenda /Poveste /Impresii/ Recomandări: Potrivit legendei, peștera lui Lazăr (Lazareva), a fost numită după prințul Lazăr. După războiul din Kosovo, cei rămași din armata sârbă, fugind de turci, s-au adăpostit în peșteră. Au trăit aici o perioadă și s-au hrănit, după cum reiese din existența oaselor care se găsesc peste tot în peșteră, cu animale domestice. Pe vremea turcilor, peștera a fost zidită în așa fel încât acolo să nu se poată ascunde haiducii sau refugiații.

Condiții: Peștera poate fi accesată pe jos, cu bicicleta sau cu mașina.

Informații și contact:

Din punct de vedere arheologic și speologic, peștera este deschisă turiștilor în perioada 1 mai – 31 octombrie, vizitele fiind organizate cu prezența unui ghid.

Managerul Parcului Natural „Canionul lui Lazăr”, în cadrul căruia se află Peștera lui Lazăr, este PE „Srbijašume”, Belgrad, Forest Farm „Timočke šume”, Boljevac, Administrația pădurilor Bor:

tel: +381 30 423 173.

Fiecare intrare în aria protejată trebuie raportată controlorului sau proprietarului zonei.

Ore de vizită: În fiecare zi, în intervalul 09-16, cu excepția zilei de marți.
Preț bilet:
– 150,00 RSD pentru un grup de 10 vizitatori

– 100,00 RSD pentru un grup de peste 10 vizitatori
– 50,00 RSD pentru copii cu vârste între 8 și 18 ani.

Contact:
Organizația turistică Bor
Strada Mose Pijade 19, 19210 Bor
Tel: +381 30 459 020
Tel / fax: +381 30 459 021
e-mail: tobor030@mts.rs

Rută apropiată de alte rute tematice: Lângă pesteră se află Canionul lui Lazăr, Brestovacka Banja – situat la 14 km, Lacul Borsko – situat la 24 km și muntele Crni – situat la 34 km.

Alte informații utile: Municipiul Bor este conectat de un întreg spectru de rute de trafic atât cu Dunărea, cât și cu Coridorul 10 și cu drumurile internaționale către România și Bulgaria. Prin autostrada Djerdap, zona este legată de drumurile regionale: Bor-Donji Milanovac, Bor-Negotin-Kladovo și Bor-Požarevac-Smederevo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale din municipiul Bor se află la un nivel satisfăcător. Bor are un aeroport, care permite crearea condițiilor pentru traficul aerian.

GPS coordinates: lat, long: 44.02975, 21.9622778