Steroid Al
Casa memorială Stevan Mokranjac – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Rută tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Casa memorială Stevan Mokranjac

Locația: Negotin, Municipalitatea Negotin, Districtul Bor, estul Serbiei, Republica Serbia.

Cladirea este situată în centrul orasului. Adresă: Vojvode Misica Nr. 10

Descriere: Casa memorială Stevan Mokranjac a fost deschisă în anul 1964. Expoziția muzeului se află la primul etaj și este împărțită în patru încăperi interconectate. Un pridvor mare duce în cea mai mare cameră din casă. Pe pereți există panouri care prezintă o biografie scurtă a distinsului compozitor. Prin documentele expuse, corespondență și obiecte personale sunt prezentate viața și munca lui Mokranjac din prima zi până la sfârșitul vieții sale. Spațiul lui de lucru se află, de asemenea, în aceeași încăpere A fost reconstruită cu mobilierul original și lucrurile personale ale compozitorului. Există, printre altele, biroul lui Mokranjac, o călimară de argint și un stilou, un scaun cu spătar, o masă de cafea cu accesorii pentru fumat, un pian care a aparținut primei școli de muzică sârbească, scaunul sculptat în lemn făcut de Marija Mokranjac, o liră, un felinar, precum și portretele de familie ale lui Stevan Mokranjac și a soției sale, pictate de Uros Predic.

În a doua parte a casei se află așa-numita „odzaklija” sau căminul, locul de unde se încălzea casa și care era folosit pentru prepararea alimentelor. În jurul căminului există tăvi de cupru, un dulap pe perete, pentru depozitarea alimentelor, două scaune din lemn și un cuier de haine. Camera care se află în partea de est a casei este o sufragerie; vizitatorii pot vedea o parte din elementele autentice, cum ar fi: icoana Sf. Nicolae din secolul al XIX-lea – opera lui Uros Predic, lampa de argint, un samovar de alamă, care a fost adus din Rusia de Mokranjac și un ceas. Alte exponate din această sală au fost donate Muzeului de către familii bogate din Negotin în secolul al XIX-lea. O masă, patru scaune, argintărie, vase, etc. sunt de asemenea expuse acolo. Cealaltă cameră, în partea de vest a casei, este proiectată în stil ambiental și reprezintă salonul cu pian. Aici se găsește pianul lui Mokranjac, două scaune din lemn sculptat – făcute de Mica Mokranjac, o masă de cafea incrustată cu perle, adusă de corul gazdă din Constantinopol. Fotografiile familiei sunt expuse pe perete. În centrul camerei există o masă din lemn cu scaune din rattan.  Pe masă, există o tavă din alamă rotundă cu cupe mici, de tip oriental, pentru servirea cafelei negre. În plus față de aceste obiecte originale în această cameră există și: un dulap din lemn, un pat de metal acoperit cu covoare de la Pirot, mobilier pentru odihnă – o canapea și două fotolii. În fața casei se află o sculptură de bronz a lui Stevan Mokranjac, realizată de Nebojsa Mitric în 1980.

Condiții:

La muzeu se poate ajunge pe jos, cu bicicleta, cu mașina sau cu autobuzul.

Informații și contact:

 Interval orar de vizitare:

– Luni-Vineri: 08 – 15, cu programare prealabilă.

– În sezonul de excursii, din aprilie până în iunie și septembrie-octombrie, muzeul este deschis în zilele săptămânii de la 08 la 18, iar sâmbăta și duminica de la 10 la 16.

Prețul biletului:

Prețul biletului pentru vizitarea Casei memoriale Stevan Mokranjac este de 200,00 dinari.

Dacă vizitatorii, pe lângă vizitarea casei memoriale, vizitează și clădirea centrală a Muzeului Krajina și a Muzeului Haiduk Veljko, prețul biletului este de 300,00 dinari.

Prețul biletului este același atât pentru vizitele individuale, cât și pentru cele de grup.

Contact:

Muzeul Stevan Mokranjac

Adresă: Vojvode Misica 10, 19300 Negotin, Serbia.

Tel: +381 19 545 072; +381 19 543341

Web:  www.muzejkrajine.org.rs

E-mail: muzejnegotin@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice: În apropierea casei memoriale Stevan Mokranjac se află: clădirea centrală a Muzeului Krajina, Muzeul Haiduk Veljko, Biserica veche a Nașterii Sfintei Fecioare, Biserica Sfânta Treime, Moara de pudră (singura rămășiță a cetății Baba Finka). La 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen. Manastirea Bukovo este în imediata apropiere a orașului. La 40 km de Negotin se află Manastirea Vratna și la aproximativ 20 km de oraș se află cramele Rajac și Rogljevo.

Alte informații utile: Municipalitatea Negotin este conectată printr-un întreg spectru de rute de trafic atât cu Dunărea, cât și cu Coridorul 10 și cu trecerile internaționale către România și Bulgaria. Prin autostrada Djerdap zona este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător.

Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km), sau pe Dunăre prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, Zajecar-57 km. Cel mai apropiat oraș este Vidin din Bulgaria-55 km și de la cel mai apropiat oraș din România, este Turnu Severin-80 km.

Coordonate GPD: 44.225520, 22.530499