
Rută tematică: Patrimoniul Cultural
Numele atracției turistice: Comuna Balta
Locație: în județul Mehedinți. Comuna Balta se află la o distanță de 48km față de Drobeta Turnu Severin. În comuna Balta se poate ajunge pe DJ607B până în comuna Șiroca, apoi pe DJ670 până în comuna Balta.
Descriere: Comuna se află în partea de sud-vest a țării, în Podișul Mehedinți. Datorită așezării sale, Balta este considerată una dintre cele mai frumoase comune din nordul Mehedințiului și se întinde pe o suprafață de 12.500 de hectare. Locul este presărat cu peșteri, doline, cornete, ponoare și lunci. Pe timpuri, Valea Ţâşnei era zona de delimitare între Țara Românească și Austro-Ungaria. Zona este un cadru natural care a rămas neafectat de trecerea timpului și a oamenilor. Astfel, aici se pot admira: Cornetul Babei, Cornetul Cerboanei, Valea Ţâşnei, Pereţii calcaroşi de la Izvoarele Coşuştei sau Peștera Balta. Zona fiind una ușor accesibilă, aici se pot parcurge trasee turistice care sunt marcate corespunzător. Dacă ajungi în satul Balta, poți admira o serie de atracții turistice aparte, cum ar fi: Casa de lemn Maria Sitaru, care datează din anul 1910, Biserica de lemn „Sfinţii Voievozi”, situată în cimitirul din satul Balta, care datează din secolul al XVIII-lea, Casa Ion Nicolescu, care datează din anul 1890 sau Casa de lemn Ion Stănchescu. Astfel, aici putem admira întreg ansamblul rural Balta, care aparține sec. XVIII-XIX.
Informații și contact: Primăria Balta: tel: +4 0252-388001
Rută apropiată de alte rute tematice:
Pe raza comunei se mai pot vizita:
- Biserica Nașterea Maicii Domnului, Sfodea
- Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Prejna (ctitor Tudor Vladimirescu)
- Biserica Sfântul Nicolae din Costeşti
- Biserica Sf. Arhidiacon Ștefan din Gornovița
În zonă se mai pot vizita:
- Comuna Isverna
- Comuna Godeanu
Alte informații utile
Sărbători:
- Praznice – în toate zilele mari , începând cu Vinerea Mare
- De Anul Nou, în comună este un obicei conform căruia se sădesc cepele spre a se vedea în care lună este mai multă ploaie, iar dimineaţa, copiii se duc la moaşe cu colaci.
- De Bobotează, noaptea fetele își pun busuioc sub cap să-şi viseze ursitul. Mai tot timpul, pe uliţe copiii joacă diferite jocuri rămase ca moştenire de la bătrânii satului: bâza, bici, zaboş.
- Măsuratul Oilor- luna mai
Coordonate GPS: lat, long: 44.8934881, 22.634220300000038, elevatie: 470 m