
Ruta Tematică: Patrimoniu cultural
Numele atracției turistice: Situl Arheologic „Vrelo-Sarkamen”
Locație: Negotin, Districtul Bor, partea de Est a Serbiei, Republica Serbia.
Situl Arheologic Vrelo-Sarkamen se află la 25 km de Negotin și la numai 5 km de satul din apropiere Stubik.
Descriere: Situl arheologic roman Vrelo-Sarkamen se află la 25 km de Negotin. A fost cercetat în mod sistematic de către SANU, Institutul Arheologic din Belgrad și Muzeul Krajina, începând cu 1994, când, printr-un act al Institutului pentru Protecția Monumentelor Culturale din Nis 251/2 din 8.8.1994, acest sit a fost încadrat în categoria “Patrimoniu cultural deosebit de important pentru Republica Serbia”.
Complexul antic rezidențial și memorial are bază pătrată, dimensiunile: 90 x 90 m și pereți din piatră și cărămidă. Este format din zece turnuri, având diametrul interior de 9 m și cel exterior de 15 m. Primele cercetări arheologice au fost realizate de custozii Muzeului Krajina, Milica și Djordje Jankovic, în 1974. Ei au găsit părți ale sculpturii porfirului imperial. Această descoperire este expusă în present, la expoziția permanentă a Muzeului.
Cercetări suplimentare au evidențiat fortificarea reședinței din secolul al IV-lea și complexul memorial cu un mormânt și un mausoleu imperial, construit de unul dintre împărații tetrarhiei, Maximinus Daia (305-313). Aurul aparținând Împărătesei Mamă, soră a Împăratului Galerija a fost descoperit în interiorul mausoleului. Astăzi descoperirea este păstrată în Muzeul Național din Belgrad, în timp ce expoziția arheologică permanentă a Muzeului Krajina expune fotografiile descoperirilor.
În patru campanii de săpături arheologice (2013-2016), efectuate de Institutul Arheologic de la Belgrad și Muzeul din Krajina, cercetătorii au explorat colțul sud-estic al fortificației palatului având o bază circulară, turnul sud-estic (turnul 8) și poarta de vest cu turnuri de însoțire, dintre care cel sudic fiind poligonal (turnul 1), iar cel nordic, circular (turnul 2). În anul 2014, intrarea a fost descoperită împreună cu scările monumentale din turnul 8, precum și rămășițele vechii vile de fortificație din secolul al III-lea, care au precedat construcția reședinței. Acest fapt a dus la continuarea lucrărilor în partea de sud-est a cetății, unde, în 2015, de-a lungul peretelui sudic, la vest de intrarea în turnul 8, cercetătorii au descoperit o instalație de alimentare cu apă, un turn de apă, cu un sistem de canalele de admisie și evacuare. În plus, au descoperit și partea exterioară a turnului 8, legăturile sale cu rampa de est și sud și contrafortul său central. În 2016, cercetătorii au continuat explorările în colțul sud-estic al cetății, unde au găsit o încăpere care probabil a fost folosită ca magazie sau depozit, precum și sectorul porții de vest, unde au fost găsite fragmente de ceramică antică târzie aparținând sec. al IV lea-V-lea. Aceste descoperiri sunt expuse, într-o vitrină, în cadrul unei expoziții permanente. În anii 2017 și 2018 au continuat săpăturile, la poarta dinspre vest, la finalul cărora va exista o prezentare a întregului proiect.
Condiții: La muzeu se poate ajunge cu bicicleta sau cu mașina.
Informații și contact:
Contact:
Muzeul din Krajina
Adresă: Vere Radosavljevic 1, 19300 Negotin, Serbia.
Tel: +381 19 545 072; +381 19 543341
E-mail: muzejnegotin@gmail.com
Rută apropiată de alte rute tematice: La 25 km distanță de sit, se află clădirea centrală a Muzeului Krajina, Casa memorială Stevan Mokranjac, Muzeul Haiduk Veljko, Biserica veche “Nașterea Sfintei Fecioare”, Biserica Sfânta Treime, Moara cu pulbere (singura rămășiță din cetatea Baba Finka). În vecinătatea orașului se află Manastirea Bukovo, iar la 40 km de Negotin se află Manastirea Vratna și la aproximativ 20 km de oraș se află cramele Rajac și Rogljevo.
Alte informații utile: Municipalitatea Negotin este conectată printr-un întreg spectru de rute de trafic atât cu Dunărea, cât și cu Coridorul 10 și cu trecerile internaționale către România și Bulgaria.
Prin drumul principal Djerdap, această zonă este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător.
Se poate ajunge la Negotin din Belgrad pe drumul internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km) sau pe Dunăre, prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, de la Zajecar-57 km. Cel mai apropiat oraș este Vidin din Bulgaria – 55 km și de la cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin-80 km.
Coordonate GPS: lat, long: 44.2485149, 22.352841