Ruta Tematică: Ruta Pasionaților de Drumeții
Numele Atracției Turistice: Traseul Ecoturistic Valea Vodiţei-Dealul Duhovnei
Locație: în județul Mehedinți. Accesul pe traseu face de pe drumul european E70, de pe viaductul Vodiţa, aflat la aproximativ 6 km de Orşova şi 19 km de Drobeta Turnu Severin.
Descriere: Traseul are forma literei „U” și începe într-un loc care a fost odinioară, primul asezământ monahal din Țara Românească, de pe Valea Vodiței și anume Mănăstirea Vodița. El trece pe lângă apa Vodiței, pe Valea Scoruşului și revine la Dunăre pe cărările ce șerpuiesc pe Dealul Duhovnei. Înainte de a urca pe Valea Vodiței,există un perete săpat în stâncă ce păstrează urme ale suprapunerii Pânzei Getice și a Autohtonului Danubian. De asemenea, Valea Vodiței este un recunoscut tărâm al plantelor medicinale. După ce trece de Valea Vodiței, traseul coteşte aproape în unghi drept pe Valea Scoruşului şi apoi urcă în Dealul Duhovnei, de unde, se poate admira Depresiunea Bahna-Orșova. De-a lungul traseului se pot admira dealuri cu păduri seculare de alun turcesc. Pădurile de pe Dealul Duhovnei sunt protejate, aceastea formând una din rezervației forestiere a Parcului Natural Porțile de Fier. Odinioară aceasta era pădurea cu osieci. Osiecii erau trunchiuri de copaci (în special stejar), căzuţi la pământ, care în timp, sub acţiunea ploilor, vânturilor, soarelui, deveneau albe. Din depărtare semănau cu nişte oase mari, albe. Dacă ai noroc, nedesparţindu-te de poteca, mai poţi şi azi vedea astfel de osieci.
Condiții:
Drumeție:
– lungimea traseului: aprox. 14,5 km
– timp mediu de parcurgere: cca 7 ore
– grad de dificultate: mediu
– efort fizic: rezistență (necesită condiție fizică bună)
– marcat cu cerc galben pe fond alb
– în funcție de anotim, este recomandată:
- echiparea cu bocanci și îmbrăcăminte impermeabilă
- dotarea cu cel puțin o sticlă de 1 l de apă/ persoană și un băț de sprijin
– pentru parcurgerea acestui traseu, turiștii trebuie să fie însoţiţi de rangerii Parcului Natural Porţile de Fier, ca de altfel pe toate traseele, deoarece aici păşeşti printre elemente naturale de o inestimabilă valoare pentru geologia, flora şi fauna României, dar şi a Europei.
Informații și Contact:
Traseul se află pe teritoriul administrativ al Parcului Natural Porțile de Fier:
tel/fax: +40252 360511
tel: +40372 702529
e-mail: parc@drobeta.rosilva.ro
website: www.pnportiledefier.ro
Coordonate GPS:
Începutul traseului – N44 42.933, E22 28.780
Finalul traseului – N44 43.185, E22 28.445