Steroid Al
Traseul Ecoturistic „Alion” – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Accesul se face de pe drumul European E70, la ieşire din oraşul Orşova spre Drobeta Turnu Severin, la aproximativ 4,2 km distanţa de gara Orșova.

Traseul turistic pleacă din dreptul viaductului Târziului;

Lungimea traseului – aproximativ 4,5 km, timp mediu de parcurgere cca 3 ore.

Traseul este marcat cu un triunghi echilateral galben cu margine alba.

Este un traseu turistic cu un grad mediu de dificultate; efort fizic minim care nu necesită o pregătire fizică deosebită, fiind un traseu scurt în raport cu distanţa şi timpul de parcurgere al acestuia.

Traseul ecoturistic începe de la extremitatea estică a viaductului, pe o potecă, ce altădată, înainte de ridicarea nivelului apelor lacului de acumulare, făcea legătura cu terenurile agricole ale localnicilor din Orşova şi Tufări, aflate dincolo de culmea dealului.

Traseul se continuă pe firul Ogaşului lui Târziu, într-o zonă acoperită de păduri mezoterme de stejari. O porţiune mai dificilă, pe o culme stâncoasă, uşor abruptă, reprezintă o frumoasă deschidere pentru admirarea peisajului. La circa 30 de minute de la intrarea pe acest traseu, stâncile calcaroase sârbeşti ale Parautohtonului de Severin se pot observa cum se oglindesc în apele liniştite ale Dunării.

Enclavele întâlnite oferă splendide puncte de belvedere către Dunăre, către Hidrocentrala Porţile de Fier I şi chiar către localitatea Kladovo din Serbia. Între Vârful Voicului (289,5 m) şi poala Dealului Alion (316 m), terenurile agricole şi păşunile Culmii Câmpului Lung demonstrează perenitatea activităţilor tradiţionale ale localnicilor: agricultura şi creşterea animalelor.

Vârful Dealului Alion este un impresionant punct de belvedere. Pe înserat, ploaia de lumini a barajului de la Porţile de Fier I dă un adevărat spectacol. De la releele de telefonie mobilă amplasate pe vârful Dealului Alion şi până la poalele Alionului, priveliştea se deschide spre Golful Cernei.

Este un traseu scurt, dar încântător prin peisaje şi deschideri către Dunăre.