Satul Eibenthal, situat în partea de sud-vest a comunei Dubova, în apropiere de comuna Svinița (Județul Mehedinți) este o veritabilă insulă lingvistică a minorității cehe din România.
Satul a fost întemeiat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, în special din raţiuni militare. Pe atunci, aproximativ 35 de familii din zona oraşelor Plzen, Pribram, Kladno călătoresc cu plutele de la Viena la Moldova Nouă şi întemeiază, în anii 1826-1828, satul Eibenthal. Ocupațiile lor de bază erau exploatarea lemnului și mineritul. Aceste două ramuri au constituit principalele surse de venit pentru locuitorii din Eibenthal. În ultima perioadă însă, Eibenthalul a cunoscut un puternic declin, datorită condițiilor economice nefavorabile de după revoluția din 1989, a migrării tinerilor spre orașe și în Cehia, și în consecință a îmbătrânirii rapide. Dacă în anul 1934 aici locuiau circa 600 de persoane, în anul 2000 mai erau 302 locuitori.
Eibenthal este un centru minier carbonifer; in 1840 – se descoperă zăcăminte de huilă și se deschid primele galerii; apare noul sat Baia Nouă; 1856 – 1858 prospecţiuni geologice asupra zăcămintelor de crom din zona Filipacioaca și Puscarski; o linie de cale ferată îngusta lega exploatarea de la Baia Nouă de locul de încarcare pe șlepuri aflate pe malul Dunarii, ulterior dezafectate ambele, după construcţia SHNPFI.
Obiceiuri de peste an: (colindatul de Crăciun şi Anul Nou); Lăsatul Secului – Săptămâna Mascaţilor – Farşang; Udatul fetelor de Paşti; Arderea vrăjitoarelor – Palim Elii; Prăjina de Armindeni; Sărbătoarea Maiului – Majovi Svatky, la Rusalii); obiceiuri legate de ciclul vieţii (nunta); sărbători ale comunităţii catolice: pelerinajul anual la „Maria Ciclova” (Ciclova Montană) pe 15 august sau 8 septembrie; Posviceni – Sfinţirea hramului pe 16 octombrie, de sfinţii Havel şi Hedviga; Purtarea Maicii Domnului – în advent – Postul Craciulnului; gastronomie: reţete pentru prepararea clătitelor din aluat de cartofi, a verzei cu afumături, a colacilor „pemeşti”.