Steroid Al
Comuna Rogova – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Comuna Rogova

Locație: Situată în sud-vestul județului Mehedinți, pe DN16A, la intersecţia cu DJ562. Comuna se află la 25 km de Drobeta Turnu Severin şi la 7 km de Vânju-Mare.

Descriere: Rogova este o comună localizată în Câmpia Olteniei, pe malul râului Blahnița, afluent al Dunării. Comuna constituie un nod de legătură dintre zona de câmpie și zona deluroasă din sud-vestul țării. Locul a oferit condiții naturale prielnice încă din cele mai vechi timpuri, datorită configurației terenului, fiind înconjurat de dealuri și păduri cu ieșire spre sud. Fiind așezată pe Valea râului Blahnița și în imediata apropiere a Brațului Dunărea Mică, așezarea conferă un potențial natural bogat. Rogova cuprinde o serie de obiective istorice de interes turistic printre care: Biserica „Sfântul Nicolae”, care a fost construită în 1832 sau Biserica Ortodoxă Română, construită în 1960. Tot pe raza comunei se află și podgoriile Cramei Vinarte-Stârmina.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Este atestată documentar în hrisovul din 18 decembrie 1539. La acea vreme voievodul Radu Paisie îl deleagă pe urmașul Brâncovenilor, Dietco, să conducă aceste meleaguri. Existența comunei, însă, datează din timpuri și mai îndelungate, conform izvoarelor istorice și descoperirilor arheologice. Astfel, atestarea satului Poroinița, care intră în componența comunei, coincide cu anul 1392, când Mircea cel Bătrân Voievod dăruiește mănăstirii Cozia satele Cereașov și Poroinița.

Informații și Contact:

Primăria Rogova: tel: +4 0252-353001

Rută apropiată de alte rute tematice:

Pe raza comunei se mai poate vizita:

  • Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Poroiniţa, construită în 1822

În zonă se mai pot vizita:

  • Pădurea Lunca Vânjului, declarată rezervație naturală
  • Pădurea Stârmina, arie protejată de interes național

Coordonate GPS: lat, long: 44.4729035, 22.805056000000036, elevatie: 104 m