Accesul către rezervație se face de pe drumul național DN 57, la 6 km aval de localitatea Svinița.
Rezervatia Botanică Sviniţa se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 mp, de la râul Iuţi până la limita cu teritoriul administrativ al comunei Dubova. Pe suprafaţa acesteia se întâlnesc păduri cu o varietate de specii, iar pajiştile cu iarbă te ademenesc prin coloritul viu al orhideelor, garofiţelor, al volburei şi al smochinilor şi te invită să descoperi aceste locuri deosebite. Bogăţia florei descoperită de prestigioşi botanişti au conferit Defileului Dunării binemeritata recunoaştere de unicat floristic european. Diversitatea şi unicitatea floristică a versanţilor din zona atrage atenţia specialiştilor în domeniu, favorizând dezvoltarea turismului ştiinţific.
Rezervaţia cuprinde o multitudine de exemplare endemice ( specii al căror areal este limitat la o zonă geografică specială):
• Volbura – rochiţa rândunicii sau denumirea ştiinţifică Convolvulus arvensis. Este o plantă perenă, erbacee, căţărătoare sau târâtoare, care poate creşte până la 2 m. Florile au formă de trompetă albe sau roz pal.
• Cornuţul – Cerastium banaticum – plantă rară (element carpato-balcanic) îmbracă vara versanţii într-un alb imaculat. Identificat şi descris pentru prima dată în 1828 de Antonius Rochel pe stâncile de la Dunăre între Sviniţa şi Berzasca.
• Săpunăriţa roşie – Saponaria glutinosa – Săpunăriţa, ciuinul roşu, odogaciul, săpunul popii, floarea călugărului sau floarea de săpun este o plantă medicinală, perenă din familia Caryophyllaceae.
• Brumăriţă – Prunella laciniata
• Garoafa de câmp – Dianthus carthusianorum – coloritul viu al garofiţelor îţi încântă privirea
• Macul de câmp – Papaver rhoeas – floare anuală, ierboasă.
• Orhidee sălbatică – Anacamptis pyramidalis – la Sviniţa sunt pajişti pline, în multe locuri din ţară este o raritate.
• Smochin – Ficus carica – svinicenii fac din smochine dulceaţă, gem şi ţuică. Culesul smochinelor a devenit o tradiţie în Sviniţa, în acea perioadă organizându-se chiar şi un Festival al Smochinelor.