Steroid Al
Povestea numelui orașului Negotin – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Povestea numelui orașului Negotin

Descriere: Astăzi, două legende despre cum și-a luat orașul Negotin numele, sunt cel mai frecvent menționate. Potrivit primei  legende, în Mali Selo, una dintre cele mai vechi părți ale Negotinului, s-a stabilit Negota împreună cu o femeie pe nume Tina; o familie cu turme de oi. Împrejurimile erau bogate în pășuni luxuriante, iar în jurul văilor se întindeau păduri. Încetul cu încetul, a fost creată o așezare în jurul turmelor de oi și din numele Negota și Tina, a fost creat numele Negotin.

Potrivit unei alte legende, în vremuri străvechi, doi oameni mari au construit două orașe. Unul, pe locul unde este astăzi Negotin, iar celălalt pe dealul de lângă satul Vidrovac, în zona unde se află ruinele orașului Vidrov.

Când lucrările au fost terminate, nobilul aflat pe deal, a spus către cel din vale: „Am făcut un oraș mai bun decât tine!” Din „decât tine” (nego ti) s-a format numele Negotin.

Există și o a treia legendă care vorbește despre prezența diferitelor civilizații de-a lungul timpului, în Krajina de astăzi: Ilirică, Tracă și Celtă, precum și cea romană. Ei au respins Dacii, pentru a se confrunta mai târziu în această regiune cu alte popoare: Goții și Slovenii.

Conducătorii bizantini, neputincioși în fața atacatorilor, au permis unor triburi slave să se stabilească în zona aflată între Morava și Marea Neagră. Pe teritoriul actualului Negotin Krajina și de-a lungul Timocului, primii locuitori au fost triburile slave NEGOCI și TIMACI. La acea vreme a început istoria părții estice a Serbiei, iar în numele triburilor menționate mai sus, mulți au găsit un motiv să născocească o altă legendă despre apariția unui nume pentru orașul Negotin.

Negotin este o așezare urbană în districtul Bor și se află la granița a trei state: Serbia, România și Bulgaria.

Numele orașului Negotin a fost înregistrat pentru prima dată în secolul al XVI-lea iar așezarea aparține Serbiei din 1833, după eliberarea sa de sub stăpânirea turcească.