Steroid Al
Podul Natural de la Ponoarele – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Podul Natural de la Ponoarele (numit și Podul lui Dumnezeu) este unul din cele trei poduri naturale din lume. Este localizat în Ponoarele, lângă Baia de Aramă.

Este cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime), dar singurul pe care se poate circula, fiind traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin.

Ca alcătuire petrografică prezintă o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bună decât cea din amonte.

Legendele populare spun că de mult aici locuia necuratul, chiar în peștera Ponoare. Săturându-se de răul pe care acesta îl făcea oamenii i-au cerut lui Dumnezeu să-i scape de el. Astfel Dumnezeu a lovit cu palma tavanul peșterii și acesta s-a prăbușit peste intrare.

De o parte şi de alta a Podului lui Dumnezeu se află lacurile carstice Zătonul Mare şi Zătonul Mic. De asemenea, în apropierea Podului lui Dumnezeu pot fi admirate Peștera de la Pod, Câmpia de Lapiezuri și pădurea de liliac.