Steroid Al
Peștera Veterani – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Peștera Veterani

Ruta Peșterilor

județul Mehedinți

Peștera Veterani este localizată în masivul Ciucarul Mare, pe malul stâng al Dunării, la cca. 5 m deasupra nivelului apei.

Este cunoscută și sub numele de „Peştera lui Veterani“, „Peştera din Pînza Curii“, “Grota Veterani” sau „Peştera Piscabara” și se află la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei. Are o lungime totală de 173 m și o lățime de 40 m. Peștera poartă numele lui Veterani, aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş și cel care a refortificat peştera la sfârşitul sec. al XVII-lea. Peștera este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, fiind punct strategic pentru daci, romani, austrieci și chiar turci. Intrarea în peșteră se face de pe apă, ea fiind renumită pentru accesul său mai aventuros și în același timp, mai neobișnuit. Este o peșteră care a prezentat mereu interes pentru căutătorii de comori din întreaga lume, care susțin că vestitul tezaur din argint al împărătesei Mariei Tereza aparţinând Imperiului Austro – Ungar sau comorile ţarului sârb Obrenovici ar fi ascunse într-o cavernă închisă de stânci. Legenda spune că pe vremea domniei lui Cuza, prințul Serbiei a trecut în România pentru a-și ascunde aurul de fratele său cu care avusese multiple dispute. Nimeni nu știe unde a fost ascunsă comoara dat fiind faptul că soldații sârbi care au adus această comoară, au fost omorâți. Se mai spune că singurul indiciu al locului unde este comoara, este o piatră pe care este încrustat un şarpe. Legendele povestesc și despre comorile neamului lui Basarab din care a fost construită și Mănăstirea Tismana, restul comorii fiind ascunsă într-o grotă de pe Clisura Dunării. Dacii au construit în peșteră un altar, exact în locul unde se răsfrâng razele soarelui ce pătrund în peșteră prin singura gaură naturală existentă. Acest altar a fost folosit multă vreme de către daci pentru a se închina lui Zamolxis și în cinstea căruia sacrificau animale, astfel explicându-se existența rămășițelor din animale și păsări, descoperite de arheologi. Romanii, au ridicat în interior niște ziduri și au transformat-o într-o mică cetate, ea fiind un foarte bun punct de supraveghere a navigației pe Dunăre. Cetatea a fost botezată “Path”. În anul 1400, peștera devine fortăreață austriacă, condusă mai târziu, în 1692 de către generalul austriac de origine italiană Friedrico Veterani. Grota putea adăposti la nevoie, până la 250 de soldați, iar în acea perioadă a constituit refugiu în fața atacurilor turcești. În timpul celor două războaie mondiale, peștera a servit drept adăpost pentru pentru muniţie şi hrană. Având în vedere interesul militar, Peștera Veterani a fost prima peșteră cartată din Europa. Prima descriere peșterii îi aparține lui A. F. Marsigli care i-a atribuit numele de ’Piscabara’ și a fost facută în anul 1692. Primele cercetări au fost făcute în jurul anului 1872, însa studii amănunțite din punct de vedere speologic, geografic, arheologic, se fac abia după 1962.
Inițial fortificația era dispusă pe trei nivele dar după construirea Barajului Porțile de Fier și implicit ridicarea nivelului Dunării cu 30 de metri, au mai rămas doar două nivele: nivelul doi, care servește drept intrare în peșteră și nivelul 3 care este încă neexploatat. Peștera este formată dintr-o galerie scurtă de acces și o sala mare, luminată de o fereastră naturală în calcar. În peșteră există și o galerie în partea de vest unde, unde se află amenajată o fântană numită ‚ Fântana Turcului’ a cărei apă provine direct din pânza freatică, nu din infiltrațiile Dunării.

6 RON

În apropiere se mai pot vizita următoarele obiective turistice:
Chipul lui Decebal
Tabula Traiana
Peștera Ponicova
Mănăstirea Mraconia
Cazanele Dunării

Cazare:
Pensiunea Melba: Dubova, tel: +40727 474 179, e-mail: pensiuneamelba@gmail.com
Pensiunea Delfinul: Dubova, tel: +40740 791 538, e-mail: delfi.cabana@yahoo.com
Pensiunea Spetembrie: Str. Dunării, nr. 1198D, Eșelnița, tel: +40726 135 065
Pensiunea Steaua Dunării: Str. Dunării, nr. 1016, tel: +40722 207 918, e-mail: steauadunarii@yahoo.com