Steroid Al
Peștera Sfodea – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Peșteri

Numele Atracției Turistice: Peștera Sfodea

Locație: în județul Mehedinți. Accesul în zonă se face din şoseaua asfaltată Tg-Jiu – Baia de Aramă- Ponoarele-Balta-Drobeta-Turnu Severin. La peşteră se poate ajunge pe mai multe căi: fie pe drumul Cireşu – Balta, de pe care se desprinde o potecă ce traversează Dealul Cusacu, peste un câmp de doline şi iese la Sfodea, fie dacă cobori pârâul Bălţii, până în satul Sfodea. La nord de satul Sfodea se află intrarea peșterii, nu foarte mare, săpată în masivul Boldul Izvorului.

Descriere: Situată în Podișul Mehedinți, în interiorul versantului stâng al văii Topolnița, Peștera Sfodea se află la mică distanță de satul Sfodea (comuna Balta, judetul Mehedinti). Este localizată la o altitudine de 435 m și 15 m deasupra văii iar accesul în zonă se face de pe drumul ce leagă Tg.Jiu, Baia de Aramă, Ponoarele, Balta și Dr. Tr. Severin. Peștera a fost formată de un pârâu mic care dispare într-un ponor aflat în Valea Bălții și reapare la 80 m în amonte de deschiderea peșterii. Dezvoltată pe un sistem de diaclaze orientate Est-Vest și Nord-Est-Sud-Vest, înguste și înalte, Peștera Sfodea este o peșteră activă, monoetajată, cu zone subfosile și cu o lungime cartată de 700 m. Intrarea coboară într-o galerie cu o înălțimea de 3 m, cu plafonul acoperit cu pietriș și nisip și cu mici ochiuri de apă. După 150 m, urmează o sală mică a cărei pereți sunt acoperiți cu scurgeri stalagmitice. Încăperea este îmbogățită de prezența a doi pilieri de calcar, înalți de 3 m. Se pot observa lingurițe, clopote de eroziune și marmite. Podeaua peșterii, deși este acoperită în cea mai mare parte cu aluviuni fine rămase de la viituri, prezintă totuși, pe alocuri stalagmite și cruste calcitice cu microgururi. În porțiunea terminal există o cascadă de 3 m înălțime. Peștera a fost explorată prima dată în 1962 de V. Decu și M. Bleahu și deschisă în 1967. O serie de explorari au fost făcute în 1980 de speologii amatori care au adăugat noi galerii.

Condiții:

Pentru a vizita peștera, este necesar un echipament obişnuit, format din cască, salopetă, lampă şi cizme înalte. Vizitarea peșterii durează aproximativ o oră și jumătate şi nu se recomandă perioadele ploioase sau când există riscul producerii de averse.

Informații și Contact:

Peștera se află în administrarea Geoparc Platoul Mehedinți:

tel/ fax: +4 0372 521 116,

website: http://www.geoparcmehedinti.ro

e-mail: geoparcmehedinti@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai pot vizita:

  • Peștera Curecea
  • Biserica din lemn Sf. Voievozi, sat Balta
  • Izvoarele și Cheile Coșuștei
  • Izvoarele sulfuroase Valea Morii
  • Peștera Balta
  • Peștera Topolnița
  • Podul de la Ponoarele
  • Peştera Podului
  • Lacul Zăton

Alte informații utile

Unitățile de cazare cele mai apropiate, se află la o distanță de aproximativ 25 km de comuna Balta, în comuna Ponoarele:

Pensiunea BORLOVEANU DUMITRU: tel:+ 4 0252 381 545

Pensiunea POPESCU: tel: +4 0252 381 542

Pensiunea Conacu’ Boierului: tel: +4 0740 057 390

Coordonate GPS: Lat/Lng 44.83333329323359, 22.58333330000005