Steroid Al
Peștera Ponicova – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Peștera Ponicova este cea mai mare peșteră din Clisura Dunării și se află în apropiere de localitatea Dubova. De-a lungul anilor, aceasta a primit mai multe denumiri: Peștera de la Gura Apei, Peștera liliecilor.

Peştera Ponicova este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari (Ciucaru Mare), fiind parţial inundată după crearea lacului de baraj. Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare și ieșind în Dunăre.

Accesul în peșteră se face din trei locații. Intrarea principală, fiind și cea mai accesibilă este situată în Cheile Ponicovei unde se ajunge din DN57 coborând pe lângă podul de peste pârâul Ponicova, care s-a adâncit în calcare, a format un pod natural, apoi străbate peştera formând un sistem de galerii etajate şi se varsă subacvatic în Dunăre. O altă intrare se află la un nivel superior față de prima dar este mult mai greu accesibilă, fiind preferată de iubitorii de alpinism. Peștera prezintă o a treia intrare situată la nivelul actual al Dunării, la care se ajunge cu şalupa, parcurgând 500 m pe sub peretele Ciucarului Mare până la gura peşterii.

Peștera este compusă dintr-o serie de galerii care comunică între ele, situate pe două etaje, dinspre cheile Ponicovei (de pe uscat) se intră în Galeria Ogaşului Ponicova, sau pe o potecuţă îngustă în Galeria Liliecilor. Aceasta este o sală lungă de peste 100 m, lată de 60 m şi înaltă de peste 30 m, care are pe podea blocuri de prăbuşire, gropi, concreţiuni şi movile de guano provenit de la liliecii relativ mari.

Peștera Ponicova este declarată rezervație speologică datorită unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche și a unor specii endemice. Vizitarea se recomandă să se facă în perioada lunilor mai – octombrie, cu excepția perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parțial. Este de preferat ca în etajul superior accesul să se facă în grupuri, în prezența unui ghid obișnuit cu speologia având în vedere gradul de dificultate al accesului în acest etaj, având echipament adecvat, deoarece vizitarea întregii peșteri durează 2-3 ore.