Steroid Al
Peștera Curecea – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Peșteri

Numele Atracției Turistice: Peștera Curecea (Pestera din Dealul Curecea, Pestera din Cornetul Malariscai, Pestera din Crovul lui Rascracea)

Locație: în județul Mehedinți. La peșteră se ajunge din comuna Balta, pe drumul către comuna Cireșu, circa 3 km, până în Lunca Ponorului. Înainte ca drumul să urce platoul cu doline al Dealului Curecea, el se intersectează cu albia unui mic pârâu. În una dintre dolinele întâlnite la urcare, cunoscută sub numele de „Crovul lui Răserăcea”, se afla intrarea din amonte a peșterii.

Descriere: Peștera s-a format în Dealul Curecea, în locul cunoscut sub numele de „La Morminti”. Cavitatea se află la o altitudine de 540 m pentru deschiderea în aval și 585m pentru întrarea în amonte. Împreună cu peștera Sfodea și cu peștera Balta, peștera Curecea alcătuiește tripticul speologic aflat pe raza comunei Balta, în mijlocul Podișului Mehedinți. Peștera este una polietajată de circa 4000 de metrii și are două deschideri. Deschiderea pe care o găzduiește dolina este cea din partea de nord-vest. Deschiderea începe cu un aven de 10 m adâncime care permite accesul în galeria principală a peșterii. Galeria principală are două ramuri dintre care una are 250 m și este parțial activă. Pereții din care este formată sunt din calcar nou, neîmpodobiți. La polul opus se află ramura sudică a galeriei care prezintă profile frumoase și care are un tavan de care atârnă stalactite masive. Însă cele mai impresionante sunt stalactitele din montmilch, lungi pana la 1 metru. Acestea împreună cu secțiunile de tavan în plan orizontal, alcătuiesc un ansamblu peisagistic minunat. Zona de mijloc a galeriei este străbătută de un mic afluent, ce vine dintr-un ponor aflat la baza versantului estic al dealului. În această zonă, plafonul este acoperit cu argilă sau material elastic fin, iar în zonele fosile, întâlnim crustă calcitică și argilă de decalcifiere. În partea de sud, galeria principală formează o serie de coturi și meandre, păstrându-și morfologia pe diaclază și tavanul în plan orizontal. Aici sunt numeroase spații confortabile care sunt ușor de parcurs. La celălalt capăt, galeria prezintă două bifurcații care se reintersectează după aproximativ  100 m. Se poate ieși și prin deschiderea din partea de sud, dar aceasta este de dimensiuni mai mici și este situată la 1100 m față de cealaltă intrare. Datorită faptului că această intrare este folosită ca insurgent în perioadele foarte ploioase, sistemul activ al peșterii este o triplă confluență subterană. Cu această geneză complexă, Peștera Curecea deține și o morfologie variată, și anume: niveluri de eroziune, valuri de eroziune („lingurițe”), xenolite silicoase, marmite, nișe de coroziune, hieroglife, pilderi. La acestea se adaugă și concrețiunile din zonele fosile, obținând astfel, o mare bogație de subiecte pentru amatorii de fotografii subterane.

Legendă / Poveste / Impresii/ Recomandări

Peștera a fost menționată prima dată de I. Vintilescu în anul 1941. În anul 1962, V. Decu și M. Bleahu au explorat cea mai mare parte a ei, iar în 1967 i-au publicat harta și descrierea. Fiecare explorare făcută de speologii amatori măresc lungimea cunoscută a acestei peșteri, prin descoperirea de noi galerii.

Condiții:

Peștera nu are probleme deosebite din punct de vedere tehnic, dar pentru că este destul de lungă, pentru vizitarea ei sunt necesare mai multe surse de iluminare și mai multe rezerve de carbid și baterii. Durata vizitei peșterii este de aproximativ 3-4 ore. Vizitarea ei în perioadele ploioase necesită obligatoriu folosirea unui echipament adecvat (cizme, combinezon impermeabil) și barcă pneumatică.

Informații și Contact:

Peștera se află în administrarea Geoparc Platoul Mehedinți:

tel/ fax: +4 0372 521 116,

website: http://www.geoparcmehedinti.ro,

e-mail: geoparcmehedinti@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se pot vizita:

  • Peștera Sfodea
  • Peștera Isverna
  • Biserica din lemn Sf. Voievozi, Isverna
  • Izvoarele și Cheile Coșuștei
  • Izvoarele sulfuroase Valea Morii
  • Peștera Balta
  • Peștera Topolnița

Alte informații utile

Cazare:

Pensiunea STEAUA MUNTILOR, comuna Isverna, tel: +4 0756 322.095

Pensiunea Conacu’ Boierului, comuna Isverna, tel: +4 0740 057 390

 

Coordonate GPS: lat/ long: 44.8745002/ 22.62686039999994, elevație: 513m