Steroid Al
Comuna Obârșia Cloșani – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Comuna Obârșia Cloșani

Locație: în județul Mehedinți. Comuna Obârșia Cloșani se află la o distanță de 74 km față de Drobeta Turnu Severin. În comună se poate ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin spre comuna Godeanu, pe DJ670, apoi pe DN67D până la Obârșia Cloșani.

Descriere: Obârșia Cloșani este o comună situată în partea de nord-vest a judeţului Mehedinţi, la o altitudine de circa 450-500 m. Obârșia Cloșani este un centru etnografic în care vechile tradiții și meșteșuguri se păstrează cu sființenie și strictețe. Este un loc în care turiștii pot lua parte la sărbătorile locale și chiar la îndeletnicirile de zi cu zi ale localnicilor. Casele din comună sunt dispuse de-a lungul mai multor văi. O mare parte a locuințelor își  păstrează vechea arhitectură tradițională. Ocupațiile de bază ale localnicilor sunt, din cele mai vechi timpuri, prelucrarea artistică a lemnului și prelucrarea părului de capră, Obârșia Cloșani numărându-se printre puținele locuri din țară unde femeile încă mai prelucrează lâna de capră și cea de oaie. Pe lângă obiectivele turistice pe care natura ni le oferă în această zonă cum ar fi: Vârful lui Stan, cel mai înalt vârf din Munții Mehedinți (1466 m), Izvorul carstic al Brebinei, cu debit aproximativ constant de 500 l/s sau Rezervaţiile naturale: Pădurea Drăghiceanu și Cornetul – Obrârşia-Cloşani, aici găsim și o serie de obiective cultural-religioase, cum ar fi biserica „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron”, construită în 1936.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări Legenda spune că în urmă cu 300-400 de ani, pe aceste meleaguri  au poposit, venind de prin partea Banatului, 4 haiduci: Danciu, Lupu, Micşa si Trăilă, iar aceștia sunt strămoșii familiilor care populează acum zona și care poartă numele de Dănciulescu, Lupulescu sau Trăilescu.

Informații și Contact:

Primăria Obârșia Cloșani: tel: +4 0252-216925

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai pot vizita:

–  Comuna Ponoarele

–  Baia de Aramă

– Comuna Isverna

Alte informații utile:

Sărbători:

       – „Vinerea Ciumii” sau “Ciumarca” – în prima zi de vineri după Sfântul Ilie (Tradiția spune că, prin zonă a trecut Sfântul Nicodim, într-o vreme în care localnicii erau chinuiți de boli grave cum ar fi ciuma și  care, văzând suferința oamenilor, s-a rugat pentru ei iar aceștia s-au vindecat prin post și rugăciune.)

Coordonate GPS: lat, long: 45.0250341, 22.684767700000066, elevatie: 571 m