
Mănăstirea Sfânta Ana este așezată pe coama Dealului Moșului, care domină orașul Orșova, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Așezământul monahal este o mănăstire de maici cu viața de obște, aflată în Orșova, județul Mehedinți, și care are drept hram Adormirea Sfintei Ana, prăznuită anual la data de 25 iulie.
Ctitorită în 1924 de cunoscutul ziarist Pamfil Șeicaru în amintirea eroilor căzuți în primul război mondial, Mănăstirea Sf. Ana a fost construită între anii 1936 și 1939. Sfințirea acestui lăcaș sfânt a avut loc abia în 2 decembrie 1990.
Complexul monahal inițial a fost alcătuit dintr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradițional românesc și chilii pe ambele părți, ansamblul având forma literei „U”. În ultimul deceniu al secolului XX, a mai fost construită clopotnița cu un altar de vară și un fost bloc de alimentație publică în care funcționează actualmente Muzeul Memorial „Pamfil Șeicaru”, bibliotecă și un atelier de croitorie.
Mănăstirea nu a fost sfințită imediat după încheierea lucrărilor de construcție, fiind întârziată de izbucnirea celui de-al doilea război mondial și, ulterior, de schimbarea regimului politic.
Ridicarea Mănăstirii Sfânta Ana a fost precedată, pe la 1935, de tăierea prin pădure a unui drum de acces pietruit, lung de un kilometru și jumătate, numit Drumul Eroilor, ce urca din centrul vechii Orșove pe Dealul Moșului. Pe parcursul său, drumul era străjuit de șapte troițe și bănci de popas sculptate din lemn de stejar masiv, în care erau săpate dedicații pentru fiecare regiment care a participat la luptele de la Alion, Cerna și Orșova, în perioada august-noiembrie 1916. Troițele s-au deteriorat treptat, dispărând prin anii 1960.
Ctitoria lui Pamfil Șeicaru a funcționat până în anul 1945, când, odată cu venirea comuniștilor, a fost transformată în restaurant. Chiliile călugărițelor au fost transformate în locuri de cazare, iar în biserică a funcționat, pe lângă restaurant, și o discotecă.
În anul 1990, Mănăăstirea Sfânta Ana a fost preluată de proprietarul de drept, dându-i-se și menirea pentru care a fost făcut. Astfel, abia la data de 2 decembrie 1990, mănăstirea a fost sfințită.
Cu excepția mănăstirii Vodița, care se constituie într-o renaștere, Mănăstirea Sf. Ana este cea mai tânără din Oltenia.