Steroid Al
Mănăstirea Gura Motrului – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Mănăstirea Gura Motrului

Locație: în comuna Butoiești, județul Mehedinți, România, la o distanță de 63 km de Drobeta Turnu Severin. În Butoiești se poate ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin, pe DN66 spre Filiași.

Descriere: Considerată cea mai veche mănăstire din Oltenia, Mănăstirea Gura Motrului datează din sec. al XVI lea, fiind construită, conform unui document din 1519, în vremea domniei lui Neagoe Basarab, de cel mai apropiat sfetnic al său, Harvat. A fost construit un locaș de cult cu scop de apărare. În jurul lui a fost construit un zid de apărare, fapt care a permis adăpostirea boierilor greci din calea lui Tudor Vladimirescu, în 1821. După înăbuşirea revoluţiei, mănăstirea Gura Motrului este jefuită de oastea otomană. În anul 1864, odată cu secularizarea averilor mănăstireşti, îşi încetează activitatea ca mănăstire de călugări greci și în scurt timp este abandonată. Mănăstirea se redeschide în 1943 și funcționează ca mănăstire de călugărițe, însă în 1990 mănăstirea redevine mănăstire de călugări, așa cum a fost ea initial. Mănăstirea Gura Motrului este, alături de Vodiţa, cel mai vechi aşezământ din judeţul Mehedinţi.

Informații și Contact:

Mănăstirea se află în administrarea Episcopiei Severinului și a Strehaiei: tel: +4 0252 333 048, 0252 333 039, e-mail: secretariat@episcopiaseverinului.ro website: www.episcopiaseverinului.ro

Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
1. Conacul Răduțeştilor, casa marelui filosof și dramaturg Constantin Rădulescu Motru, descendent al familiei Butoi.
2. Biserica Sfânta Paraschiva din Butoiești
3. Biserica de lemn din Butoiești

Coordonate GPS: lat, long: 44.55155, 23.44467, elevatie: 120 m