Steroid Al
Lacul Zăton – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Lacul Zăton

Locație: în comuna Ponoarele, județul Mehedinți. Lacul este localizat în depresiunea aflată în amonte de Peștera Ponoare, din Podișul Mehedinți, având legatură cu sistemul hidrografic al peşterii.

Descriere: Lacul Zăton, cunoscut și sub numele de Zătonul Mare, are 2 km pătrați și  este un lac temporar având momente când este plin, dar și momente în timpul verii în care seacă complet. El poate rămâne nesecat mult timp dacă ponorurile sunt acoperite cu aluviuni aduse de pe versanţii dealurilor. De aceea mai este cunoscut și sub numele de “Lacul Fantomă”. Este de origine carstică și se întinde, în anotimpurile cu precipitații, pe o suprafață de câteva hectare, sub altitudinea de 350m pe care o are depresiunea. Din punct de vedere carstic, Lacul Zaton prezintă particularități deosebite, fiind considerat cel mai mare lac carstic din România. În unele primăveri ploioase, când se topesc zăpezile, lacul poate atinge și 2,5 km lungime, o suprafața de 2 kmp și peste 20m adâncime. Depresiunea Ponoarele cunoscută și sub numele Zătonul Mic, are o suprafață de 0,8 kmp și formă alungită, întinzându-se din Valea Turcului până în  Valea Morilor unde atunci când sunt precipitații abundente, se formează un lac de dimensiuni mai reduse decât cele ale Zătonului Mare.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Denumirea lacului provine de la verbul „a zătoni” care înseamnă „a stăvili cursul unei ape (cu zătoane)”. Astfel, localnicii au atribuit această denumire lacului deoarece el se formează prin bararea drumului firesc al apelor de către Dealul Peşterii.

Informații și Contact:

Lacul se află pe teritoriul administrativ al comunei Ponoarele:

Primărie: tel: +4 0252-381512, website: http://www.ponoarele.ro

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se pot vizita:

  • Podul lui Dumnezeu, din Ponoarele
  • Peștera Podului, din Ponoarele
  • Câmpurile cu Lapiezuri, din Ponoarele
  • Pădurea de Liliac, din Ponoarele
  • Moara de lemn ( Moara Cracucenilor ) situata pe Valea Morilor
  • Biserica din Ponoarele

Alte informații utile:

Cazare:

Conacu’ Boierului: tel: +40740 057 390

Pensiunea Maria-Elena: tel: +4 0752 112 711

Evenimente în comuna Ponoarele:

  • Sărbătoarea Liliacului – luna mai
  • Festivalul National Concurs de Folclor „Ponoare, Ponoare” – luna august

Coordonate GPS: lat, long: 44.97233055, 22.754516514236812, elevație: 347 m