Steroid Al
Comuna Isverna – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Comuna Isverna

Locație: în județul Mehedinți. Comuna Isverna este localizată în partea nordică a judeţului Mehedinţi, la limita dintre podişul şi munţii Mehedinţi, pe DJ 670, la aproximativ  60 km de municipiul Drobeta Turnu Severin.

Descriere: Comuna Isverna este un loc ce oferă turiștilor un cadru natural de poveste. Situată pe un relief muntos, Isverna reprezintă un punct de atracție turistică datorită numeroaselor peisaje naturale ce o înconjoară, dar și datorită îndeletnicirilor localnicilor și tradițiilor păstrate cu sfințenie în aceste locuri. Aici întâlnim artizani care  crează elemente de artă populară şi etnografică cu multă îndemânare și pasiune. Tot aici întâlnim și cunoscuta peșteră Isverna, care este învăluită de legende și mister și care nici astăzi nu poate fi explorată, sau Poiana Beletina și Izvoarele și Cheile Coșuștei care crează peisaje de basm pentru toți turiștii dar mai ales pentru iubitorii de fotografie.

Legendă / Poveste / Impresii/ Recomandări: Comuna Isverna este cunoscută datorită numeroaselor sale legende. Astfel, periodic, ea este vizitată de turiști determinați să găsească celebra comoară ascunsă aici. Pelerinajul acestor căutători a luat naștere datorită unei realități istorice ce stă la baza legendelor. În vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Milan Obrenovici, prințul Serbiei, aflat în conflict cu fratele său, Mihai Obrenovici, pentru supremație, a hotărât să ascundă tezaurul sârb. Printul a decis atunci să treacă Dunărea. A trecut-o cu 80 de cai, care purtau tezaurul țării, compus din monezi, lingouri, bijuterii, diamante și perle. Nu se cunoaște motivul pentru care prințul sârb a ales aceste locuri sau locul exact al ascunzătorii, dar se știe că o întreagă unitate militară a lucrat timp de trei ani, să construiască depozitul, bine apărat de eventualii jefuitori și protejat de inflitrațiile apelor freatice. Legendele spun că locul ar fi aproape de Vârful Cerna, într-o depresiune numită azi Valea Perilor, fiind pe vremea aceea, plantată cu peri. Tot legendele spun că galeriile au fost zidite la ambele extremități și că aici a fost ascunsă cea mai mare parte din cantitatea de aur și bijuterii. Intrarea în depozit a fost blocată cu un zid gros de doi metri care a format un baraj în calea unui izvor și astfel a luat naștere un lac care există și în ziua de azi, ceea ce tinde să confirme autenticitatea legendei. Pe de altă parte, accesul la zidarie, prin lacul format, ar presupune o lucrare complexă și scumpă. Aceeași legendă afirmă cum ca toți cei 300 de militari care au lucrat la construirea depozitului, ar fi fost uciși din ordinul prințului sârb, deoarece cunoșteau foarte bine detaliile amplasamentului și căile de acces, iar prințul sârb nu voia să rămână în viață nici un martor, care să cunoască “micul” lui secret. Cu toate acestea, un sigur om a scăpat din mâinile ucigașe, iar acesta a fost un biet paznic care însă, terifiat de cele întâmplate, a decis să păstreze tăcerea. Prințul Obrenovici însuși a murit în acele locuri. El a fost găsit înecat în lac. Condițiile în care a murit nu se cunosc nici în ziua de astăzi. Asupra lui au fost găsite câteva planuri, însă ele au fost prea degradate ca să poată fi descifrate și astfel să conducă la comoară. Este pomenită o singură hartă care a fost găsită în bună stare de către preotul Popescu din Zegujani. El a investigat zona sistematic în timpul celui de al Doilea Război Mondial, dar a dispărut ulterior. Localnicii bănuiesc că a reușit să dispară împreună cu o parte din comoară.

Informații și Contact:

Primăria Isverna – tel: +40252 388 151

Rută apropiată de alte rute tematice:

Pe raza comunei se mai pot vizita:

  • Biserica de lemn de la Seliștea
  • Piatra încălecată
  • Pădurea de liliac din satul Turtaba

În zonă se mai pot vizita:

  • Comuna Ponoarele
  • Comuna Obârșia Cloșani
  • Comuna Balta

Alte informații utile:

Cazare:

Pensiunea Pietrele Albe: Satul Seliștea, comuna Isverna,  tel: +40722 335 322

Pensiunea Steaua Munților: Satul Seliștea, comuna Isverna,  tel: +40756 322 095

Evenimente:

În fiecare an, în luna august la Isverna se organizează concursul KARST ISVERNA MTB, un concurs mountain-bike de tip maraton.

Sărbători:

  1. Ieşirea cu vitele la munte
  2. Măsuratul oilor
  3. Nedeia anuală a fiecărui sat
  4. Sărbători populare anuale: târgul și expoziţia de bovine de la Isverna
  5. Sărbătoarea Liliacului, se organizează în luna mai a fiecărui an, în satul

Coordonate GPS: lat, long: 44.9765245, 22.62602358800079, evelatie: 440 m