Steroid Al
Insula Ostrovul Mare – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Insula Ostrovul Mare

Locație: în comuna Gogoșu, județul Mehedinți. Insula se află în dreptul comunei Gogoșu ,la 43 km față de Drobeta Turnu Severin.

Descriere: Insula Ostrovu Mare este situată pe Dunăre, în dreptul localității Gogoșu, în amonte de hidrocentrala Porțile de Fier II. Are o lungime de cca. 14,00 km, o lățime cuprinsă între 500 și 3.000 de metri și o suprafață de 22 km, fiind una dintre cele mai mari insule românești de pe Dunăre. Este cel mai mare Ostrov de pe cursul Dunării.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: În timpul perioadei comunismului, pe insula s-au construit blocuri în care locuiau muncitorii care lucrau la Hidrocentrala Porțile de Fier II. Au venit aici, atunci specialişti şi muncitori din toate colţurile ţării şi peste noapte s-a format un mic oraş, ridicat initial din barăci de carton. Mai târziu au fost construite și blocurile din cărămidă, şcoala, dispensarul, dar şi un club unde oamenii se puteau destinde. Astfel în anul 1977 se naște o nouă comunitate numită Colonia Porțile de Fier II.  Astăzi, pe insula au mai rămas doar circa 70 de familii care trăiesc izolat de restul comunității.

Informații și Contact:

Insula Ostrovul Mare se află pe teritoriul administrativ al comunei Gogoșu:

Primărie: tel: +4 0252-357228

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai pot vizita:

– Hidrocentrala Porțile de Fier II.

 Alte informații utile:

 Transport:

       – Acum câteva decenii, se putea ajunge doar cu bacul, însă acum se poate ajunge și cu mașina, pe DN56B ce traversează brațul Dunărea Mică peste un baraj secundar din extremitatea Nord-Vestică și străbate insula spre Sud-Est, înspre frontiera cu Serbia.

       – Mai există un pod, tot peste Dunărea Mică, foarte spectaculos, aflat la capătul unui drum, care asigură legătura între DN56B și satul Balta Verde.

Coordonate GPS: lat, long: 44.3714069, 22.595756100000017, elevatie: 72 m