Steroid Al
Comuna Gârla Mare – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Comuna Gârla Mare

Locație: în județul Mehedinți. Se află la o distanță de 63 km de Drobeta Turnu Severin, pe drumul către Calafat. În comună se poate ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin, pe DN562A până la Gruia și apoi continuând pe DN56C până la Gârla Mare.

Descriere: Comuna Gârla Mare are în componență doar un singur sat și mai este cunoscută sub denumirea de Gârla. Este localizată în șesul Dunări. Zona este un veritabil punct de atracție turistică datorită varietății și bogăției formelor de relief. Ea încurajează în primul rând turismul sportiv. Turiștii care vin în zonă se bucură de plimbările pe Dunăre și de pescuit. În zonă localnicii se ocupă cu pescuitul și agricultura, însă ei practică de asemenea, morăritul, comerțul cu produse agricole și de panificație și viticultura. Pe aria comunei se află o parte din Aria protejată “Dunărea la Gârla Mare-Maglavit”, un sit natural ce face parte din  Situl Natura 2000. Este vorba de o zonă protejată cu ecosisteme terestre și acvatice formate din habitate naturale. Un element de atracție turistică îl constituie și Insula Gârla Mare, aflată chiar în dreptul comunei, unde se află numeroase fragmente ceramice care atestă locuirea acesteia de către purtătorii culturilor Verbicioara şi Gârla Mare din epoca bronzului, precum şi Hallstatt sau biserica Pogorârea Sfântului Duh din Gârla Mare, construită la 1838, cu acoperişul clasic și fără turlă și declarată monument istoric. În dreptul km fluvial 840 se găsesc ruinele unei ferme romane (villa rustica), situată în partea de sud a satului, pe malul înalt, neinundabil al Dunării. Împătimiții de pescuit se pot delecta cu o partidă de pescuit sportiv pe malul Bălții Gârla Mare.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: La Gârla Mare a fost descoperită o importantă aşezare din epoca bronzului, care, prin caracteristicile decorative şi varietatea formelor vaselor de ceramică, a dat numele unei culturi a epocii bronzului (cultura Gârla Mare) denumită şi a „Câmpurilor de urne funerare”.

Informații și Contact:

Primăria Gârla Mare: tel: +40252-393012

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai pot vizita:

– Situri arheologice specifice Epocii Bronzului Mijlociu, descoperite la Ostrovu-Mare-Tigănași.

–   Aria de protecție specială avifaunistică Blahnița

–   Comuna Gruia

Alte informații utile:

Sărbători:

               – Zilele Comunei – în luna octombrie

               –  Nedeia – de Înălțarea Domnului

Coordonate GPS: lat, long: 44.2095198, 22.775632299999984, elevație: 80 m