
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Dunărea la Gârla Mare-Maglavit
Locație: Aria naturală se află în Lunca Dunării din județul Mehedinți, România, pe raza comunelor Gârla Mare, Gruia și Vrata, în apropierea drumului național DN56C.
Descriere: Dunărea la Gârla Mare-Maglavit este o arie cu o suprafață de aproximativ 2.750 hectare. Teritoriul ei este acoperit de păduri de foioase, păduri “de tranziție” spre tufărișuri, mlaștini, râuri și lacuri, pășuni, pe lângă care mai apar pe alocuri suprafețe cu vii și livezi precum și terenuri arabile. În Aria Gruia-Gârla Mare viețuiesc păsări precum: Stârc Galben, Rață Roșie, Buhai de Baltă, Cirighiță cu obraji albi, Erete de Stuf, Șoim Dunărean, Codalb, Picioroange, Stârc Pictic, Stârc de Noapte, Cormoran Pitic, Dumbrăveancă, Lopătar. Tot aici întâlnim colonii de Lăstun de mal, Prigorii, Corcodelul Mare și Grelușelul de Zăvoi. Dintre mamifere aici trăiesc popândăi și vidre.
Informații și Contact:
Aria se află în administrarea World Wide Fund for Nature:
Tel: +4021 317 49 96
Fax: +4021 317 49 97
Email: office@wwfdcp.ro
Website: http://www.wwf.ro
Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
– Biserica „Pogorârea Sf. Duh” din satul Gârla Mare, construită în 1838 și declarată monument istoric
– Biserica din Gruia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită 1834, monument istoric
– În punctul „Podul peste ierugă”, la 200 m est de fostul complex pentru creşterea porcilor, se află un sit arheologic cu locuire din epoca romană.
– În punctul „Gârloacă”, pe malul Dunării, în dreptul km fluvial 835-836 se află un sit arheologic cu locuiri din epoca bronzului şi prefeudală.
– În punctul „La carieră” sau „La duzi” se află un sit arheologic cu locuire din perioada prefeudală
– În punctul „La grinduri” sau „Fântâna lui Bucă” se află o necropolă feudală semnalată la suprafaţă de trei cruci de piatră
– În dreptul km fluvial 840 se găsesc ruinele unei ferme romane (villa rustica) de la Gârla Mare este situată în partea de sud a satului, pe malul înalt, neinundabil al Dunării. Această fermă agricolă romană a fost întemeiată după înfiinţarea provinciei Dacia.
– În insula din faţa localităţii se află numeroase fragmente ceramice care atestă locuirea acesteia de purtătorii culturilor Verbicioara şi Gârla Mare din epoca bronzului, precum şi în Hallstatt
Alte informații utile:
Cazare:
Pensiunea Gruia: +4 0252394048, e-mail: office@pensiuneagruia.ro