Steroid Al
Comuna Dubova – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Comuna Dubova

Locație: Dubova este situată în sud-vestul județului Mehedinți,la aproximativ 50 km de localitatea Drobeta Turnu Severin, în zona Cazanelor Dunării. În localitatea Dubova se poate ajunge de pe drumul ce unește orașul Orșova de Moldova Nouă, DN57,pe Clisura Dunării.

Descriere: Dubova este o zonă turistică plină de tradiții și obiceiuri. Este o localitate în judetul Mehedinti, situată în zona de Defileu a Dunării, între Cazanele Mici şi Cazanele Mari. Zona impresionează prin peisajele deosebit de frumoase, dar și prin faptul că aici tradiția și obiceiurile din bătrâni sunt respectate cu strictețe de către localnici. Este o zonă în care se întâlnesc modernul și tradiționalul. Astfel, aici găsim pensiuni moderne dar și sălașe (acele locuințe temporare construite în afara orașului: La Hambari, La Velicipoieni, La Scoruș, La Spărturi, La Streniac, La Poiana din Mijloc, La Vucu, La Poieni, La Sbăg, Pe Ciucar -Dubova). Zona comunei Dubova este presărată cu obiective turistice impresionante, care au devenit foarte cunoscute, atât la nivel național, cât și mondial. Aici sălășluiește chipul lui Decebal sculptat în stâncă. În apropierea lui se află Mănăstirea Mraconia și cele două peșteri unde accesul se face de pe apă: Ponicova și Veterani. În dreptul viaductului Dubova se află mai tot timpul șalupe și vaporașe gata să își poarte turiștii într-o plimbare de neuitat pe Dunăre. Pe uscat, Parcul Natural Porțile de Fier se deschide, punând la dispoziția turiștilor toate frumusețile lui naturale. Aici se fac trasee turistice cu grade de dificultate diferite, în care se pot admira plante și animale rar întâlnite sau chiar unice în țară.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: În comuna Dubova una din cele mai populare sărbători este sărbătoarea „Ziua de Sângiorz”. Este o sărbătoare dedicată începutului sezonului pastoral, sau varatului, cum o numesc localnicii din Dubova. Este ziua dedicată primii mulsori a turmei de oi și este sărbătorită în prima sâmbătă din luna mai a fiecărui an. După numeroase activităţi practice  cum ar fi închiderea ţarinelor, construirea sau repararea stânilor, înţărcatul mieilor, tunsul oilor şi activități juridice  ca de exemplu asocierea proprietarilor de oi pentru formarea stânei, însemnarea oilor, vine și rândul “măsuratului oilor”, în prima sâmbătă a lunii mai. La „măsuratul oilor” se cântărește laptele colectat de la oile fiecărui deţinător de oi, după care se calculează cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei care are loc toamna. La unele stâni, la acest eveniment ia parte și preotul satului pentru a binacuvânta turma de oi. După încheierea procesului de mulgere a oilor, sunt pregătite mâncăruri cu specific păstoresc cum ar fi friptura de miel, balmaş cu mămăligă, mămăligă cu lapte sau cârnaţi. De la masă nu lipsește muzica și voia bună. Tradiția spune că fiecare familie deţinătoare de animale care dau lapte, trebuie să pregătească un colac rotund, în care să pună ouă roşii. Două persoane din familie “trag colacul” sub o vacă sau o oaie, împărţindu-l în două. În timpul acesta una din cele două persoane spune “cucu!”, cea de-a doua persoană raspunde “răscucu!”, prin aceasta se crede că este anulată puterea cucului de a lua şi strica laptele. După aceea, cu ajutorul unor frunze de scăiete îmbibate in untură de porc, se unge animalul, aceasta semnificând purificarea sa.

Informații și Contact:

Primăria Dubova: tel: +40252-368002

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai pot vizita:

  • Orașul Orșova
  • Comuna Eșelnița
  • Comuna Svinița

Alte informații utile:

Evenimente:

– Sărbătoarea „Fiii Satului” – 9 septembrie

– Nedeea – 8 septembrie

Cazare:

Pensiunea Decebal: tel: +40747 808 585

Pensiunea Melba: tel: +40727 474 179

Cabana Delfinul: tel: +40740 791 538

Casa Mraco: tel: +40744 879 168

Casa Lucian: Dubova, tel: +4765 954 639

Vila Hercules: Dubova, tel: +40748 330 162

Coordonate GPS: lat, long:  44.62,  22.27, elevație: 496 m