
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Statuia lui Decebal
Locație: Se află la limita dintre comuna Eșelnița și comuna Dubova, județul Mehedinți, România, la aproximativ 25 km de Orșova. La statuie se poate ajunge din localitatea Orșova pe DN 57 spre Moldova Nouă.
Descriere: Este un basorelief cu o înălțime de 55m și lat de 25 m, aflat în apropierea orașului Orșova din județul Mehedinți, între localitățile Dubova și Eșelnița, lângă Golful Mraconia. Considerată cea mai înaltă sculptură din piatră din Europa, basorelieful a fost realizat într-o stâncă de pe malul românesc al Dunării și reprezintă chipului ultimului mare conducător al dacilor, Decebal. Ideea realizării acestui basorelief i-a aparținut istoricului Iosif Constantin Drăgan, un veritabil om de afaceri, pasionat de istoria dacilor și a tracilor. El a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 – 2004. Basorelieful se află poziționat în fața „Tabulei Traiana”, o placă memorială de peste 2.000 de ani, situată pe malul sârbesc al Dunării, ridicată de împăratul Traian, ce simbolizează victoriile Imperiului Roman împotriva Daciei.
Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Realizarea basoreliefului a durat 10 ani (1994-2004) și a costat peste 1 milion de dolari. La realizarea lui au lucrat 12 sculptori-alpiniști. Executarea acestei lucrări s-a desfășurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, folosindu-se peste o tonă de dinamită pentru modelarea stâncii. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca sau cu saci de 40-50 de kilograme, cărați în spate. Legătura cu pontonul a fost asigurată prin două stații de emisie-recepție. De la baza stâncii până la schelă, alpiniștii-sculptori trebuiau să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 7:30 la 13:30 și de la 13:30 până la 19:30. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. Uneltele de lucru de bază folosite de către sculptorii-alpiniști au fost: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încălzea foarte tare, îngreunând astfel condițiile de lucru. Pe durata lucrărilor au avut loc și o serie de accidente. O echipă de cinci persoane care lucra pe schelă a căzut în gol câțiva metri, ca urmare a smulgerii a două pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat de jur-împrejurul stâncii. Din fericire, alpiniștii nu au suferit răni grave. De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă ascunsă într-un punct de susținere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin. Din cauza trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal, înalt de șapte metri, s-a fisurat și risca să se desprindă și să cadă. Astfel, o mare parte din nasul lui Decebal a fost dinamitat și apoi remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment.
Informații și Contact:
Basorelieful este proprietatea Fundației Drăgan:
Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
– Mănăstirea Mraconia
– Cazanele Dunării
– Peștera Ponicova
– Peștera Veterani
– Parcul natural „Porţile de Fier”
Alte informații utile:
Cazare în Dubova:
Pensiunea Decebal: tel: +40747 808 585
Pensiunea Melba: tel: +40727 474 179
Cabana Delfinul: tel: +40740 791 538
Casa Mraco: tel: +40744 879 168
Casa Lucian: Dubova, tel: +4765 954 639
Vila Hercules: Dubova, tel: +40748 330 162
Evenimente în Dubova:
– Sărbătoarea „Fiii Satului” – 9 septembrie
– Nedeea – 8 septembrie
Oferte turistice:
În zonă se organizează plimbări pe Dunăre și se poate practica pescuitul.
Coordonate GPS: lat, long: 44.6410343, 22.291614200000026, elevatie: 95 m