Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Cultura Schela Cladovei
Descriere: Schela Cladovei este un cartier din localitatea Drobeta Turnu Severin. Este localizat pe prima terasă a Dunarii, la o înaltime de 2-4 m față de nivelul actual al fluviului, spre iesirea în directia Orșova. Aici, o serie de cercetări arheologice au condus la descoperirea celei mai vechi așezări umane din Europa, de acum cca. 9000 de ani. Primele descoperiri au fost făcute între anii 1964-1965, când un grup de cercetători care verificau această zonă din regiunea Porților de Fier, au descoperit material arheologic de factură neolitică. Mai târziu, între anii 1965-1966, s-au descoperit artefacte mai vechi, dintr-o perioadă anterioară neoliticului și anume epipaleolitic sau chiar mezolitic, a căror vechime este de 11000 de ani. Cultura Schela Cladovei conturează o civilizatie bine definită, dunareană, în continuă evoluție, încadrată cronologic între anii 7000-5000 î.Hr. Au fost descoperite locuințe, vetre rituale și morminte. De asemenea au fost descoperite unelte agricole (săpăligi și plantatoare din corn de cerb). Locuințele aveau formă rectangulară, vetre pentru încalzit, pentru prepararea hranei și vetre rituale. Înhumatiile se făceau în apropierea locuintei. Oamenii se ocupau cu cultivarea plantelor și cu vânatoarea. Principalele unelte erau realizate din silex, cuartit, dar mai ales din os. Manifestarile artistice constau mai ales din incizii geometrice pe diferite obiecte din os. Ulterior obiectele erau folosite ca amulete sau pandantive. Această asezare pare să fie, cel putin până în present, cea mai veche asezare omenească stabilă, distrusă printr-un conflict armat. În timpul cercetarilor au fost descoperite peste 60 de morminte de înhumatie. Datorită consumului de carne crudă, scheletele defuncților, par ale unor uriași (de regulă, aveau peste 1,90 m înaltime).
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Cercetările de la Schela Cladovei – 1965, Ostrovul Banului – 1966, Răzvrata şi Icoana – 1967, Veterani-terasă – 1978 și Alibeg – 1971 au conturat complexul cultural Schela Cladovei. Se identifică și în Serbia, în urma cercetărilor de la Lepenski Vir din 1965, la Haiduča Vodenika – 1966, Vlasac – 1969, Padina – 1969. Este vorba de acelaşi complex cultural pe care arheologii sârbi l-au numit Lepenski Vir. Acest complex, Schela Cladovei – Lepenski Vir, nu este rezultatul influenţelor neoliticului aceramic din Orientul Apropiat. El este rezultatul evoluţiei normale, ca urmare a încălzirii climatului, schimbării condiţiilor ecologice de floră şi faună din regiunile balcanice în general şi defileului şi văii Dunării, în special. Din stadiul de vânător, omul trece la stadiul de vânător şi pescar apoi trece la domesticirea animalelor şi cultivarea plantelor. Începe să şlefuiască piatra, îşi întemeiază o mică gospodărie, devenind sedentar. Îşi îngroapă morţii în jurul casei, legându-se mai mult de acest loc prin influenţele pe care le exercită spiritele străbunilor asupra sa. Pentru cultivarea pământului inventează săpăliga cu gaură de înmănuşare şi brăzdarul din corn de cerb. Descoperiri din această perioadă au fost făcute, în urma unor cercetări arheologice intense şi la Ostrovul Corbului şi Ostrovul Mare. De fapt, până în această ultimă zonă au putut fi urmăriţi purtătorii culturii Schela Cladovei – Lepenski Vir. Dacă începutul acestei civilizaţii este de precizat, mai ales genetic, evoluţia şi sfârşitul său trebuie legate de apariţia şi dezvoltarea comunităţilor neolitice aparţinând culturii Starčevo – Criş, cele două culturi fiind în mare măsură contemporane.
Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
1. Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier
2. Rezervațiile Naturale Cracul Crucii, Cracul Găioara, Fața Firului și
Gura Văii-Vârciorova
3. Mănăstirea Vodița
4. Catedrala Romano-Catolică din Orșova
5. Muzeul Regiunii Porților de Fier, filiala Orșova
6. Biserica Sfântul Nicolae din Orșova
7. Mănăstirea Sfânta Ana, Orșova
8. Clisura Dunării cu toate obiectivele turistice din zonă.
9. Drobeta Turnu Severin
Alte informații utile:
Cazare în Drobeta Turnu Severin:
Hotel Traian: tel: +4 0252 311 760
Hotel Continental: tel: +40372 528 828
Hotel Condor: tel:+40252 311 128
Hotel Corona: tel: +40743 128 658, e-mail: contact@corona.ro
Evenimente în Drobeta Turnu Severin:
1. Zilele Severinului – 23 aprilie – în jurul datei de 23 aprilie, când este celebrat și Sf.Gheorghe, ocrotitorul Severinului
2. Ziua Dunării – 29 iunie
3. Festivalul Naţional de Literatură „Sensul iubirii” – în primăvara
4. Festivalul „Cântecele Românilor de pretutindeni” – în octombrie
5. Târgul Naţional de Toamnă al Cărţii – octombrie
6. Gala premiilor de excelenţă –toamna
Coordonate GPS: lat, long: 44.6352054, 22.6056093, elevație: 83 m