Steroid Al
Cramele Rajac – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Ruta gastronomică

Numele atracției turistice: Cramele Rajac

Locație: Negotin, Municipalitatea Negotin, Districtul Bor, estul Serbiei, Republica Serbia. Cramele sunt situate la 24 km de Negotin și la numai 2 km de satul Rajac din apropiere.

Descriere: Nu departe de Negotin, la sud, pe dealul de lângă râul Timok, la doi kilometri de satul Rajac se află Cramele Rajac. Acestea au fost construite ca un grup compact care a format în centru un pătrat cu o inscripție cum că ar fi un loc de cult în care odată a existat (astăzi este îngropat), izvorul unei fântâni. Străzile cotite și sparte se întind pornind de la pătratul format. Grupul constă în aproximativ 270 de crame independente, în mare parte sunt clădiri individuale, dar se întâmplă frecvent ca două, trei sau patru dintre acestea să împartă același acoperiș. Ele au fost construite în principal din piatră tăiată, bușteni sau grinzi, cu pereți groși adesea mai groși de 60 cm și acoperite cu țigle, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în locul în care au existat de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Acestea au fost utilizate pentru prelucrarea strugurilor și depozitarea vinului. Ele au fost parțial îngropate în pământ, cu două intrări opuse pe două nivele sau cu o fereastră, pentru cele care nu aveau a doua ușă, prin care a fost plasat un jgheab de lemn numit „gurma” și utilizat pentru „turnarea” strugurilor în butoaie. Cele mai vechi pivnițe au fost construite de maeștri din sud, în principal din Macedonia. Unele gazde au depus eforturi pentru a rearanja unele dintre crame, într-un spațiu modern, funcțional, păstrând ambianța specifică. Ei au oferit acest spațiu turiștilor care vizitează pivnițele, permițându-le să guste și să cumpere vin, dar și să încerce bucătăria tradițională din această regiune, iar în unele pivnițe pot petrece și noaptea.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: În imediata apropiere a cramelor din Rajac există un cimitir vechi datând din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Această necropolă se caracterizează prin monumente sub formă de stelă, bogat ornată în basorelief cu ornamente geometrice, vechi simboluri iconice ale soarelui, lunii, stelelor și crucii, și frecvent ornate cu simbolul svasticii. Pietrele funerare sub formă de furcă sunt decorate cu cruci mai complexe și mai bine conturate. Ele sunt în cea mai mare parte realizate din gresie prin sculptură.

Condiții: La crame se poate ajunge pe jos, cu bicicleta, cu mașina sau cu autobuzul.

Ruta apropiată de alte rute tematice: La 24 km de cramele Rajac se află: clădirea centrală a Muzeului Krajina, Casa memorială a lui Stevan Mokranjac, Muzeul Haiduk Veljko, biserica veche a nașterii Sfintei Fecioare, Biserica Sfânta Treime, moara de pudră (singura rămășiță de cetatea Baba Finka). La 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen, iar la aproximativ 7 km de cramele de vin Rajac se află cramele Rogljevo.

Alte informații utile: Zona Negotin este legată de o gamă largă de rețele de transport cu Dunărea și Coridorul 10, precum și cu drumurile internaționale de trecere a frontierei cu România și Bulgaria.
Prin drumul principal Djerdap, această zonă este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător.
Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km), sau pe Dunăre prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, de la Zajecar-57 km. Cel mai apropiat oraș este Vidin din Bulgaria 55 km și cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin-80 km.

Coordonate GPS: lat, long:44.097764, 22.549488