Ruta Tematică: Ruta Gastronomică
Numele Atracției Turistice: Crama Oprișor
Locație: DJ 563, 227335, România, Loc. Oprișor, Jud. Mehedinți, 227335
Descriere: Oprișor este un punct de referință pe harta producătorilor de vin roșu de calitate superioară. Regiunea Oprișorului este una foarte buna pentru vinurile roșii, din toate punctele de vedere. Vinuri roșii puternice, cu mult corp, bine structurate si echilibrate. Vinuri „cu sânge albastru“, cum spune Veronica Gheorghiu unul dintre cei mai buni oenologi din România.
La Cetate, Caloian, Smerenie, Fragmentariu, Passarovitz sau Cabernet Oprișor sunt câteva dintre vinurile Cramei Oprișor, care au consacrat acest producător si care, in același timp, au reușit sa stabilească si anumite standarde in privința gustului consumatorilor.
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale.
Crama de la Oprișor a reușit din 2001 si până în prezent să se impună atât pe piața internă cât și la nivel internațional drept unul dintre producătorii premium.
Cu 252 de hectare de vie plantate, aproximativ 1 milion de litri de vin îmbuteliați anual, o echipă de specialiști bine pregătiți și campanii de marketing bine gândite, Oprișor reprezintă azi un nume puternic pe piața vinurilor.
La Oprișor, plantațiile de viță-de-vie, oferă astăzi o imagine desprinsă parcă din filme. Rândurile cu soiuri nobile, cocoțate pe dealuri, într-o simetrie perfectă, arată călătorului prin aceste zone că și în România se poate lucra cu precizie nemţească. La cramă lucrurile oferă același tablou, fie că vorbești de hala de vinificație primară, sala de maturare a vinului la baric – unde lemnul de stejar imprimă o aromă deosebită anumitor soiuri de vin care se pretează pentru maturare – ori de secția de îmbuteliere a produsului finit. Dovada a calității vinurilor produse la Oprișor stau numeroasele premii și medalii obținute până în prezent.
Legendă / Poveste / Impresii/ Recomandări:
Povestea Cramei de la Oprișor:
La Oprișor, cultivarea viței de vie reprezintă o tradiție veche de sute de ani. Clima și solul propice culturilor de vie au permis perpetuarea și în prezent dezvoltarea viticulturii.
Primele documente care atestă localizarea Cramei Oprișor, sunt cele ale lui I.C. Filitti.
Cel mai cunoscut proprietar ai moșiilor de pe Valea Drincei, este boierul Neagoe Strahaianul.
Însemnările de după anul 1688 descriu interesul manifestat de către Constantin Brâncoveanu pentru pământurile Oprișorului, pământuri care erau cunoscute pentru producția de vin de cea mai bună calitate. Grija lui de a perpetua moștenirea urmașilor săi asupra acestor moșii vaste care îi aduceau venituri fabuloase, îl determină ca, în data de 13 august 1708, să emită un document prin care îi ceda fiului său, Matei Brâncoveanu, o parte din moșie.
Alte mențiuni despre vinurile produse la Oprișor apar în timpul Răscoalei de la 1907 când țăranii răsculați au devastat pivnița boierului Beilă, pivniță în care se spune că existau vinuri vechi și de pese 30 de ani.
Compania Germană Reh Kendermann, care s-a hotărât să facă investiții pe malul stâng al Văii Drincei, pe rămăşiţele unei crame construite în jurul anilor’70, a oferit un nou început identitar acestei zone. Compania este fondată pe istoria familiei Carl Reh. În anii ’90, Compania Reh Kendermann este recunoscută ca cel mai prestigios exportator de vinuri din Germania. În august 1994, compania germană Reh Kendermann înregistra în Romania firma Carl Reh Trading. Scopul înființării companiei era de a selecta vinuri românești pentru comercializarea pe piața externă.
În 1997, compania hotărăște să producă propiile vinuri în Romania, stabilindu-se la Oprișor. În anul 2000 Carl Reh Winery preia crama de la Oprișor. Se plantează 250 hectare cu viță de vie. În 2001 Carl Reh Winery lansează pe piața din România vinurile VAL DUNA și LA CETATE. A fost acel moment doar începutul unei perioade frumoase pentru regiunea Oprișor, o renaștere a unei tradiții ce trebuie conservată și perpetuată.
Condiții:
Vizitare cramă:
Tur fermă și cramă, degustare 9 vinuri – 2 Măiastru + 3 Caloian + 4 La Cetate și o sticlă Caloian / persoană oferită cadou 50.0 lei /(12.0 euro)
Tur fermă și cramă, degustare 11 vinuri – 2 Măiastru + 3 Caloian + 4 La Cetate + 2 High Premium și o sticlă Caloian / persoană oferită cadou 75.0 lei /(17.0 euro)
Degustările sunt însoțite de preparate ușoare, gustări reci, brânzeturi, carmangerie.
Informații și Contact:
Contact:
Telefon: +4 021 252 49 62/63/66; +4 0748 883 335
E-mail: office@crama-oprisor.ro
Website: www.crama-oprisor.ro
Rezervare în prealabil, cu minim 15 zile înaintea vizitei.
Vizitele se pot face individual sau în grupuri de maxim 20 persoane.
Program:
Luni – Vineri: 10.00 – 18.00
Wifi: Da
Plata în Ron cu cash. Plata cu cardul: Nu
Prețurile includ TVA
Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
- Monumentul Eroilor din Oprișor
- Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae din Oprișor
Coordonate GPS: lat, long: 44.2955765, 23.0389083