Steroid Al
Comuna Godeanu – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Situată în zona centrală a Podișului Mehedinți, comuna Godeanu reprezintă un punct de atracție turistică pentru persoanele care vizitează partea de nord a județului Mehedinți, în principal datorită reliefului căruia i se adaugă particularităților climei, rețelei hidrografice și faunei.

Cele mai interesante atracții ale comunei sunt formele de relief carstic, reprezentate de lapiezuri, doline, valee, polii, cheile și mai ales peșterile. Prin existența în partea de sud a satului Păunești a cetății Gradeț, datată de pe timpul dacilor, cât și Mănăstirea Schitul Topolniței face ca această comună să fie des vizitată de turiști, mai ales în sezonul estival.

Valea Topolniței oferă peisaje asemănătoare cu cele montane, cu chei și versanți abrupți, acoperiți de vegetație mediteraneană, formată din mojdarean, carpliniță, liliac, ce oferă ochiului uman peisaje de neuitat. Peștera Topolnița, așezată în partea de vest a satului Marga, cunoscută și de localnici și sub numele de Peștera de la Prosac are o lungime de 13 km, fiind a doua din țară ca mărime.

Obicieurile și tradițiile oamenilor constituie un fenomen destul de deosebit față de alte localități din jur, cum ar fi măsuratul oilor, ce se face în fiecare primavară și în fiecare sat al comunei. O altă caracteristică a acestei zone sunt nedeile care prezintă aceleași caractere ca și din alte zone, însă apare “ciumarca” care este fixată vinerea și pe care oamenii au dedicat-o ciumei care a bântuit aceste meleaguri. Fiecare sat al comunei are 2-3 nedei de acest fel pe an.