
Rețetă pentru: 4-6 persoane
Ingrediente: 1 kg castraveți, mărar, foi de dafin, carne de porc, rață sau gâscă (după preferințe), 2 cepe mari, 2 morcovi, 2 ardei, 5 roșii proaspete sau bulion, sare, după gust, leuștean.
Metoda de preparare: Pentru prepararea ciorbei este necesară acrirea castraveților. Castraveții se taie cubulețe și se pun într-un vas cu puțină sare grunjoasă și apă cât cuprinde. Se adaugă mărar uscat și dafin, se acoperă vasul și se lasă la loc călduț sau chiar la soare timp de 3 zile. În ziua în care se prepară ciorba, se scot castraveții din zeama lor. Se păstrează și zeamă pentru a se drege ciorba la final după gust.Carnea se tăie, se spală și se pune la fiert. Se ia spuma din când în când. Se toacă ceapa, morcovii, ardeii și roșiile. Se adaugă pe rând în oala în care fierbe carnea. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă și castraveții. În funcție de preferințe se mai poate adăuga zeamă de la castraveți, sare.Se lasă să mai fiarbă până când carnea este complet fiartă. Se dă la o parte de pe foc și se adaugă leușteanul tocat mărunt. Este o rețetă ce se regăsește și în alte zone ale României, dar modul de gătire al ei în Jiana Mare este diferit față de modul de gătire din celelalte zone ale țării. Lipsesc din rețeta de la Jiana Mare iaurtul și ouăle care se adaugă în această ciorbă în alte zone.
Puteți servi cu: Țuică tradițională de prune