
Cetatea Medievală a Severinului, aflată în Drobeta Turnu -Severin (în parcul Dragalina) a fost construită până la sfârşitul secolului al XIII-lea.
Cetatea Severinului a fost zidită de Regatul Maghiar ca centru strategic militar constituit împotriva Tăratului Bulgar de Vidin. Biserica latină din incinta cetății medievale a fost pusă sub patronajul sfântului Severin de Noricum.
În perioada maximă a zidirii sale, număra șase turnuri de apărare fiind înconjurată cu două valuri concentrice de piatră și un șanț adânc de apă. Instabilitatea administrativă a condus la mai multe faze de construcţie. Cercetările ulterioare au arătat că în prima etapă de construcţie fortificaţia a fost făcută din pământ.
În următoarele faze de extindere şi consolidare ale cetăţii s-au folosit alte materiale precum ceramica, oase de animale, oase de peşte, piatră, cărămidă şi lemn.
Despre cetate se ştia că are două turnuri exterioare pe partea de sud şi două interioare pe partea de nord. După cercetări, s-a descoperit că cetatea a avut alte două rânduri de ziduri pe partea de nord, locul unde se afla poarta de intrare. Mai mult, în turnurile cetăţii, care erau etajate, s-au descoperit diferite încăperi care serveau soldaţilor de pază.
Din cauza trecutului plin de conflicte teritoriale, vechea fortăreaţă feudală este încă locul în care arheologii fac descoperiri în timpul fiecărei cercetări. Cele mai recente descoperiri au fost câteva monede de argint, vechi de 500 de ani, un mormânt şi o ţeavă de tun cu un blazon.
În prezent, din Cetate a mai rămas în picioare doar un perete foarte gros al turnului dinspre N-E și urme ale zidurilor de apărare și ale altor construcții din interiorul cetății.