Steroid Al
Catedrala Catolică Orșova – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Catedrala se află în zona centrală a Municipiului Orșova, în imediata vecinătate a „Pieței 1800”, având o poziție dominantă. Construcția a avut loc între anii 1972-1976 sub supravegherea arhitectului Hans Hackelmann, în timpul preotului Johann Marcovity.

Hramul bisericii: ”Neprihănita Zămislire” şi ”Înălţarea Sfintei Cruci”

Este considerată o capodoperă arhitecturală a secolului XX, reprezentând totodată o pagină unică în istoria orașului, biserica fiind puntea de legătură dintre minoritățile din Orșova (germani, cehi, maghiari). Serviciul religios este ținut în patru limbi: germană, cehă, maghiară și română.

Catedrala este unică în Europa, elementele sale specifice fiind formă de cort a interiorului și acoperișul în formă de cruce, asigurând un lăcaş de cult pentru toţi credincioşii din Orşova, germani, cehi, români şi maghiari.

Construirea bisericii catolice a fost o curiozitate, atât prin forma ei non conformistă, cât şi prin anul de construcţie (1972-1976), fiind singura biserică catolică ridicată în timpul regimului comunist.

Catedrala dispune de o orgă electronică, dar și de o orgă mecanică veche, la acestea fiind acompaniat serviciul religios, dar susținându-se și concerte.
Friza de tablouri reprezentând „Drumul Golgotei” a fost pictată de Gabriel Popa, în manieră modernă. În Catedrala Catolică din Orșova sunt pictați în imagini religioase: revoluționarul bolșevic V.I. Lenin , gimnasta Nadia Comăneci, fostul beatles John Lennon și actorii români Florin Piersic și Ana Szeles. Astfel lângă Pilat din Pont apare Lenin care instigă oamenii împotriva lui Isus. În viziunea lui Gabriel Popa, John Lennon simbolizează bucuria învierii lui Isus Christos. Drumul Crucii realizat în maniera modernă a trezit dispute serioase, pentru că a pictat şi figuri contemporane.

Catedrala catolică din Orșova este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunării.