Steroid Al
Castrul roman Hinova – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Castrul roman Hinova

Locație: în comuna Hinova, județul Mehedinți, România, la o distanță de 16 kilometri de Drobeta Turnu Severin, spre Calafat, pe DN56A.

Descriere: Este un punct arheologic deosebit de important, aici descoperindu-se cel mai mare tezaur de aur din ţară, de proveniență tracică. Fortăreaţa avea rol de apărare a graniţei din nord-estul Imperiului, pe unde obişnuiau să invadeze barbarii. Ruinele acesteia se pot observa şi astăzi, îngropate în pământ, lângă localitatea Hinova.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Cercetările arheologice au început în anii ’70. Întâi au fost descoperite zidurile groase cu patru turnuri în fiecare colt, în formă aproape pătrată. Poarta fortăreței era flancată de două turnuri dreptunghiulare şi se afla pe latura de sud a castrului. În mijlocul zidului de nord a fost descoperit un al şaselea turn. În interior s-a descoperit un alt zid, cu temelia de piatră şi elevaţia de cărămidă. Tot în interior a fost găsită şi locuinţa comandantului. Atât monedele descoperite aici, cât și documentele din zona Hinovei, din acea vreme, conturează istoria acestui asezământ. A fost probabil ridicat în epoca primei tetrarhii, cel mai probabil între anii 294-296, însă a fost distrus între anii 378-379. Este refăcut mai târziu şi va rezista până la începutul secolului al V-lea, când va fi distrus de către huni, fapt dovedit de descoperirea unui fragment de cazan hunic. În anul 1980, în timpul unor săpături arheologice sistematice efectuate în zona castrului roman de la Hinova, a fost descoperit, în unul dintre cele 60 de morminte tracice aflate sub cetate, un întreg tezaur. Astfel a ieșit la iveală bogăția aflată într-un vas de lut. Tezaurul de la Hinova este format din peste 9.639 piese, cântărește 5 kg și este cel mai mare tezaur preistoric descoperit în România, atât din punct de vedere al greutăţii, cât şi al numărului de obiecte. În urma cercetărilor arheologice, el a fost recuperat în totalitate.

Informații și Contact:

Castrul se află pe teritoriul administrativ al comunei Hinova:

Primărie: tel: +4 0252 354 288

Rută apropiată de alte rute tematice:
În comună se mai pot vizita:
1.Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Bistrița
2. Situl arheologic „Botu Piscului” din Ostrovu Corbului

În zonă se mai pot vizita:
1. Biserica „Sf. Gheorghe” din satul Dunărea Mică
2. Situri arheologice, din satele: Batoți, Crivina, Tismana,
3. Situl arheologic „La Punți” din satul Bistrețu (Epoca bronzului, neolitic)
4. Situl arheologic „La Ochiuri” din comuna Devesel (sec. VII-VI a. Chr., Epoca bronzului, Cultura Gârla Mare, Neolitic)
5. Situl arheologic din satul Izvoru Frumos, Burila Mare
6. Pădurea Stârmina

Coordonate GPS: lat, long: 44.5477795, 22.781769439039156, elevatie: 83 m