Steroid Al
Câmpurile de Lapiezuri Ponoarele – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Câmpurile de lapiezuri Ponoarele sunt situate sub 600 m altitudine și fac parte din Complexul carstic Ponoarele.

Lapiezurile reprezintă forme carstice deosebite pe care apa le-a încrustat în calcare. Ele au forma unor caneluri fiind adevărate riduri brăzdate de timp pe suprafeţele calcaroase. Şanţurile depăşesc uneori 4-5 metri lungime şi au o adâncime de până la 30 cm, în care a apărut vegetaţia: lumânărică, cimbrişor, urzici.
Câmpurile de lapiezurile de la Ponoarele se remarcă prin varietate și extindere, expresivitatea priveliștii fiind dată de adâncimea lapiezurilor și diversitatea de forme pe care au luat-o sculpturile în stancă.

În cadrul castrului din Ponoare sunt cunoscute trei asemenea vetre de lapiezuri. La intrarea în comună, pe partea dreaptă, se află lapiezurile de la Brăzişori, prezentând forme masive şi rotunjite „căpăţâni de calcar ce seamănă cu nişte căpiţe”.

Lapiezurile de pe Cornetul Mare au forme mai simple şi mai puţin spectaculoase. Cele mai cunoscute şi mai interesante sunt lapiezurile din Dealul Peşterii care formează două câmpuri distincte: Câmpul Cleopatrei şi Câmpul Afroditei.

Ele se întind ca două vetre de flori albe, cenuşii şi reci pe suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi. Câmpul Cleopatrei se află chiar deasupra ieşirii din peşteră şi este cel mai compact şi fascinant dintre toate. La o distanţă de 200 m spre sud se află Câmpul Afroditei, de dimensiuni mai mici şi cu canale mai adânci. Aceste câmpuri constituie adevărate unicate la nivel european.